Steeds meer uitval bij vleesvarkens in Verenigde Staten

De uitval bij vleesvarkens in het traject van 20 tot 130 kilo levend gewicht in de Verenigde Staten is de afgelopen jaren met 1,5 procent toegenomen. Volgens experts komt dat onder meer door PRRS. De Amerikaanse varkenshouderij zal zich meer moeten inspannen om die ontwikkeling te keren, stelt Bradley Eckberg van Metafarms.

Steeds+meer+uitval+bij+vleesvarkens+in+Verenigde+Staten
© Jos Thelosen

Eckberg analyseerde over het jaar 2022 ruim tienduizend koppelgegevens met meer dan 18 miljoen vleesvarkens. De resultaten zijn besproken tijdens de National Pork Industry Conference 2022. Tot de verrassing van de analist bleek dat de uitval bij vleesvarkens opnieuw was gestegen. In 2021 kampten de Verenigde Staten met PRRS-problemen en was de uitval van vleesvarkens opgelopen tot boven de 5 procent. Daarom hamerde Eckberg er toen al op om meer aandacht te besteden aan het terugdringen van de uitval en de biosecurity te verbeteren.

Die oproep heeft blijkbaar geen effect gehad. In de periode januari tot en met november 2022 bleek gemiddeld 5,69 procent van de ruim 18 miljoen opgelegde varkens niet slachtrijp te zijn geworden. De dieren groeiden gemiddeld 860 gram per dag met een voerconversie van 2,87.


Al vijf jaar

Volgens Eckberg neemt de uitval al sinds 2018 toe. Toen was het gemiddelde uitvalspercentage onder vleesvarkens in het traject van 20 tot 130 kilo gemiddeld iets boven de 4 procent. Van de top 10 procent beste koppels in 2022 lag het uitvalspercentage op 2,19 procent. Dit percentage is 0,5 procent hoger dan de top 10 procent van vijf jaar geleden. Tussen de 10 procent slecht presterende koppels in 2022 en 2018 is het gemiddelde uitvalspercentage met bijna 3 procent gestegen.

Hoe gaan we als Amerikaanse vleesvarkenshouderij deze trend keren, vroeg de analist van Metafarms zich hardop af. 'Dierverzorgers moeten zich ervan bewust zijn dat ze de eerste linie zijn waar het moet gebeuren. Zorg dat de varkens goed worden opgevangen en goed opstarten. Kijk elke dag naar elk dier. Is er iets niet in de haak, praat er dan over met uw leidinggevende of dierenarts. Zorg dat materialen en transportmiddelen schoon zijn. Moeten dieren worden behandeld, doe dat dan op het juiste moment met de juiste middelen', adviseert hij.

Ook vindt Eckberg dat eigenaren van varkens niet tevreden moeten zijn met middelmatige prestaties. 'Werk samen en communiceer om de ongewenste ontwikkeling tegen te gaan en menselijke fouten te beperken. Er is veel onderzoek gedaan en er zijn nieuwe medicijnen en vaccins ontwikkeld, maar de uitvalcijfers nemen niet af', constateert hij. 'Zet als sector de knop om en zet samen de schouders eronder en stop deze negatieve ontwikkeling.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer