Acties Poetin vertalen zich in hogere tarweprijs

De noteringen voor tarwe zijn weer gestegen tot boven de 350 euro per ton. De markt reageert daarmee op de geopolitieke spanningen die opnieuw zijn ontstaan door de acties van de Russische president Vladimir Poetin.

Acties+Poetin+vertalen+zich+in+hogere+tarweprijs
© Haijo Dodde

De Matif in Parijs noteert deze week voor maaltarwe op levering in december tot 353,75 euro per ton. Dat is het hoogste niveau sinds eind juli toen het akkoord voor een graancorridor in de Zwarte Zee werd afgekondigd. Voor de tarwe van oogst 2023 worden inmiddels indicatieprijzen afgegeven van 325 euro per ton en hoger.

De acties van Poetin, die de tarwemarkt nu sterk beïnvloeden, hebben onder meer betrekking op de annexatie van bezette gebieden in Oekraïne en ook de eerdere aankondiging van de grootschalige mobilisatie in Rusland zelf. Verder is er veel geopolitieke onrust vanwege de beschadigingen van de gasleidingen Nordstream1 en 2 in de Oostzee. Ook hebben de Russen voor het eerst sinds weken weer raketaanvallen uitgevoerd op Odessa.


Invloed op Russische tarwe-export

Eventuele nieuwe sancties vanuit het Westen zullen invloed hebben op de export van Russische tarwe, stelt beursmakelaar De Vries & Westermann. RVO schrijft in het weekbericht granen dat de verkoop van tarwe vanuit Rusland dit seizoen nog moeizaam verloopt.

Vanaf 1 juli is 7,6 miljoen tarwe uitgevoerd en dat is 30 procent minder dan vorig jaar. Oekraïne exporteerde tot dusver 2,4 miljoen ton tarwe en dat was vorig seizoen van 1 juli tot en met eind september 7,7 miljoen ton. In een marktanalyse wijst meelfabrikant Koopmans erop dat de wereldbalans voor tarwe krap blijft.


Wereldwijde voorraad neemt af

Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) blijkt dat de wereldwijde voorraad van tarwe sinds 2019 jaar na jaar afneemt. Het is daarom niet verwonderlijk dat de wereldmarkt nerveus reageert op geopolitieke ontwikkelingen. Andere kant van de medaille is de dreiging van een mogelijke recessie. Die kan leiden tot een sterke daling van de wereldwijde vraag naar tarwe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer