Tarwemarkt in de greep van geopolitiek

De tarwenoteringen op internationale graanbeurzen stegen de afgelopen maand met 10 tot 15 procent door de oplopende spanningen in Oekraïne.

Tarwemarkt+in+de+greep+van+geopolitiek
© Twan Wiermans

De Matif in Parijs noteerde voor maaltarwe op levering in december rond begin september nog 318 euro per ton. Dit steeg in de loop van vorige week tot maximaal 364 euro per ton, ofwel de hoogste notering sinds eind juni.

De oplopende noteringen zijn volgens beursmakelaar De Vries & Westermann vooral toe te schrijven aan de spanningen in het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Analisten twijfelen daardoor aan de houdbaarheid van de afspraken over de exportcorridor voor granen vanuit drie havensteden aan de Zwarte Zee.


Succesvolle corridor

Oekraïne, Rusland, Turkije en de Verenigde Naties hebben daarvoor in juli een akkoord gesloten voor een periode van 120 dagen. De deal eindigt op 19 november. Tot dusver was de corridor behoorlijk succesvol. Zo'n tweehonderd ladingen met meer dan 5 miljoen ton granen zijn de afgelopen periode verscheept.

De dreigende escalatie zorgt weliswaar voor meer koopbelangstelling, maar aan de andere kant zijn er ook zorgen over een wereldwijde recessie. Dat heeft een negatieve invloed op de vraag naar tarwe en daardoor kunnen tarweprijzen weer onder druk komen te staan.


In een analyse spreekt meelfabrikant Koopmans van een nerveus marktsentiment dat onder meer wordt veroorzaakt doordat de wereldwijde tarwevoorraad al sinds 2019 afneemt. Het aanbod blijft structureel achter bij de stijgende wereldvraag. De wereldtarwebalans wordt daarmee steeds krapper.

De nieuwste prognosecijfers van het Amerikaanse landbouwministerie USDA in het World Agricultural Supply and Demand Estimates-rapport voor oktober bevestigen deze constatering. USDA verlaagt de verwachte eindvoorraad voor tarwe van het seizoen 2022-2023 tot 267,5 miljoen ton. Dit is het laagste niveau sinds de zomer van 2017.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer