Rioolheffing voorlopig van baan voor Leeuwarder boer zonder riool

Boeren in de gemeente Leeuwarden die geen rioolaansluiting hebben, hoeven nog geen rioolheffing te betalen. Een meerderheid van de gemeenteraad in Leeuwarden stemde onlangs voor een amendement van VVD, FNP Ljouwert, Lijst 058 en Forum voor Democratie.

Rioolheffing+voorlopig+van+baan+voor+Leeuwarder+boer+zonder+riool
© Tienke Wouda

Vanaf januari 2024 wil de gemeente dat alle inwoners van de gemeente rioolheffing gaan betalen. Dus ook duizend percelen in het buitengebied die geen rioolaansluiting hebben. De gemeente vindt dat de kosten voor de klimaatopgave door iedereen moeten worden gedragen. LTO Noord heeft zich hier afgelopen najaar al tegen verzet.

Volgens melkveehouder Symen Tamminga uit Leeuwarden is de politiek met het aangenomen amendement 'wakker geschud'. 'De klimaatopgave is een probleem van de stad en de dorpen. Wij hebben op het platteland al een buffer om water op te vangen, juist ook voor de stad. Nu moeten wij de problemen van de stad helpen oplossen. Dat vind ik onrechtvaardig. De stad heeft ons ook laten stikken bij bijvoorbeeld de aanleg van glasvezel. Laat de mensen uit de stad zelf betalen voor hun problemen.'

Gemeente Leeuwarden werkt de nieuwe rioolheffing dit jaar verder uit. Ze wil de tarieven bijvoorbeeld anders opbouwen door bijvoorbeeld een tarief in te stellen voor het hebben en onderhouden van een riool en een tarief voor de klimaatopgave voor bewoners zonder riool. Volgens de partijen die het amendement indienden, moet in de uitwerking ook een scenario worden opgenomen dat gemeente Leeuwarden de percelen niet belast.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer