%27Burger+moet+meer+betalen+voor+riool%27
Nieuws
© vanhoekbouw.nl

'Burger moet meer betalen voor riool'

Nederlanders moeten de komende jaren meer rioolbelasting aan de gemeente betalen. Acht op de tien gemeenten verwachten dat de rioolheffing omhoog gaat.

Dat moet gebeuren om in de toekomst overlast door regen als gevolg van klimaatverandering zo veel mogelijk te kunnen beperken.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Gemeentelijke Barometer van ingenieursbureau Royal Haskoning en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), dat dinsdag wordt gepresenteerd.

Rioolheffing

Aan de barometer deden deze keer 185 gemeenten mee. Een klein deel, 16 procent, vindt het goed als de rioolheffing met 10 procent of meer stijgt, 30 procent van de gemeenten vindt dat deze belasting niet meer dan 10 procent omhoog mag gaan.

Het lijkt erop dat gemeenten het als onafwendbaar beschouwen dat in de toekomst vaker overlast door hemelwater ontstaat.

Hemelwater

In de barometer van 2014 gaf nog maar 18 procent daarvan aan dat hinder door hemelwater op straat een paar keer per jaar acceptabel is. Inmiddels vindt 62 procent van de deelnemers dat.

Het percentage gemeenten dat maatregelen niet durft uit te stellen om hinder te voorkomen, is gedaald van 25 in 2014 naar 16 dit jaar. ,,Water op straat mag'', zegt een wethouder die meedeed aan het onderzoek.

Hinder en schade

Gemeenten maken nogal een verschil tussen 'hinder' en 'schade' door hemelwater. 67 procent van de gemeenten durft het niet aan om het risico op schade groter te maken door maatregelen uit te stellen.

Het extra geld uit de hogere rioolheffing moeten gemeenten bijvoorbeeld steken in plannen voor gebieden waar overtollige regen tijdelijk opgevangen kan worden. Veel gemeenten willen wateroverlast vooral bestrijden in nieuwbouwgebieden en herinrichting van de openbare ruimte.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  15° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 6°
  20 %
Meer weer