Alphense+boeren+krijgen+%27rioolgeld%27+terug
Nieuws
© vanhoekbouw.nl

Alphense boeren krijgen 'rioolgeld' terug

Achttien boeren in Alphen aan den Rijn krijgen met terugwerkende kracht te veel betaalde rioolheffing terug. In totaal gaat het om een bedrag van meer dan 20.000 euro.

Secretaris Bert Roest van LTO Noord Alphen aan den Rijn/ Nieuwkoop is verheugd dat het na jaren alsnog is gelukt om het geld terug te krijgen. De zaak speelt al sinds 2015, toen de rioolbelasting na een gemeentelijke fusie werd geharmoniseerd.

'We hebben meerdere keren ingesproken, bezwaar aangetekend en bestuurders aan hun afspraken herinnerd', vertelt Roest. 'Gelukkig gaat het spreekwoord op dat de aanhouder wint, want de eerste bevestigingen van restitutie zijn binnen.'

Bezwaren

De gemeente verklaarde in december de bezwaren tegen de oorspronkelijke rioolheffingen ontvankelijk. 'Dat het toch nog zo lang heeft geduurd, komt omdat de zaak als het ware al weer was verjaard. Gelukkig houdt de gemeente zich haar eerder gedane toezeggingen', geeft Roest aan.

'We hebben meerdere keren ingesproken, bezwaren aangetekend en bestuurders aan hun afspraken herinnerd'

Bert Roest, secretaris LTO Noord Alphen aan den Rijn/ Nieuwkoop

Met de wijziging van de rioolbelasting voor bedrijven in 2015 dreigden sommige ondernemers aanvankelijk bijna het tienvoudige per jaar te moeten te betalen. 'Bedrijven met een ozb-waarde boven de zes ton werden ineens voor een vast bedrag van 1.800 euro aangeslagen. Dat is echt een enorme aanslag.'

Oneerlijk

Na bezwaren werd dat destijds alsnog gewijzigd in een percentage van de ozb-waarde.Veel redelijker, vindt Roest. 'Tenminste voor die bedrijven die daadwerkelijk hun water op het riool afvoeren. Voor diegenen die dat niet doen, is dat oneerlijk. Die zaak hebben we uiteindelijk op basis van jurisprudentie gewonnen.'

Roest denkt dat er meer ondernemers zijn, die onterecht te veel rioolbelasting betalen of hebben betaald. 'Sommige boeren zijn slordig. Alle leden zijn aangeschreven en we hebben ze klare bezwaarschriften meegestuurd, waarop alleen een burgerservicenummer en een handtekening hoefden te worden ingevuld.'

Jammer

Roest vindt het aantal van achttien bezwaarmakenden nog laag. 'Vaak is het met dit soort zaken zo, dat als iemand niet direct actie op onderneemt als het aan de orde is, het al vlot weer uit beeld verdwijnt. En dat is toch jammer.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  34° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 22°
  35 %
Meer weer