Actie+voor+lagere+rioolheffing+loont
Nieuws
© Jan Jong

Actie voor lagere rioolheffing loont

Denise de Boer uit Middelie en Anneke Out uit de Purmer hebben met succes gepleit voor een lagere rioolheffing voor dertig agrarische bedrijven in Zeevang.

In de praktijk werden ondernemers aangeslagen op basis van het watergebruik, terwijl ze niet eens op het riool zijn aangesloten. Daardoor waren de tarieven onevenredig hoog, vindt Dorine Kea, die als beleidsadviseur water bij LTO Noord de afdeling Groot Waterland bijstond.

'Met name voor melkveehouders die water gebruiken om de melkput te spoelen of om de dieren te laten drinken, loopt dat aardig in de papieren. Onterecht, aangezien het water helemaal niet in het riool terechtkomt, maar bijvoorbeeld via de mestkelder uiteindelijk over het land wordt verspreid.'

Ongelijkheden

Kea geeft de credits aan de twee agrarische vrouwen, die de zaak aan het rollen brachten, nadat er ongelijkheden werden geconstateerd in de aanslag door gemeente Edam-Volendam, waartoe Zeevang sinds de gemeentelijke herindeling behoort.

De Boer: 'We merkten al snel dat er bij de gemeente een gebrek aan kennis is in het veld. Wel moet ik zeggen dat de wethouder en het ambtelijke apparaat er vervolgens veel aan hebben gedaan om zich dat eigen te maken.'

Gemiddeld watergebruik

Zo deed de gemeente uitgebreid onderzoek naar de gang van zaken op agrarische bedrijven en hoe andere gemeenten en het hoogheemraadschap daarmee omgaan. Op basis daarvan besloot zij het gemiddeld watergebruik per bewoner als uitgangspunt te nemen bij de bepaling van rioolheffing. 'Dat scheelt ons en diverse collega's jaarlijks een leuk bedrag,' stelt De Boer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  15° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 6°
  20 %
Meer weer