Greenyard realiseert omzetstijging in eerste helft gebroken boekjaar

Greenyard heeft in de eerste helft van het gebroken boekjaar 2022/2023 een omzet gerealiseerd van 2,27 miljard euro. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is een groei van 7,3 procent zichtbaar. Volgens het Belgische handelsconcern in groente en fruit komt die plus onder meer door prijsverhogingen die afgelopen maanden zijn doorgevoerd.

Greenyard+realiseert+omzetstijging+in+eerste+helft+gebroken+boekjaar
© Greenyard

De winst voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en afboekingen (de Ebitda) ligt 2,7 procent lager dan een jaar geleden, op 80,4 miljoen euro. De nettowinst lag over de eerste zes maanden van het boekjaar op 7,1 miljoen euro. Dat is 16,5 procent lager dan in de eerste helft van het gebroken boekjaar 2021/2022.

Wel geeft Greenyard in een persverklaring aan beter te presteren dan het gemiddelde in de markt. Dat is terug te zien in de resultaten van het 'Fresh'-segment. Greenyard zag een daling van 3 procent in de verkoopvolumes, terwijl het Europese gemiddelde uitkomt op zo'n 10 procent.

De heropleving van buitenshuisconsumptie ligt ten grondslag aan de daling. Toch heeft dit geen effect gehad op de omzet. Die stijgt voor het verssegment in de eerste helft van het boekjaar tot 1,87 miljoen euro (+5,9 procent). Het op peil blijven van de omzet heeft grotendeels te maken met stijgende verkoopprijzen voor groente en fruit (+8,9 procent).


Verkoopvolume

Het 'Long Fresh'-segment presteerde afgelopen maanden eveneens goed. De omzet is in de eerste helft van het boekjaar met 14,5 procent gestegen naar 390,6 miljoen euro. Het verkoopvolume steeg tegelijkertijd met 5,4 procent. Dat komt volgens het handelsconcern onder meer doordat de resultaten in de foodservice en industrie teruggekeerd zijn naar het pre-coronaniveau.

Vanwege de grote onzekerheden in de markt heeft Greenyard besloten om geen concrete verwachtingen voor de tweede helft van het jaar te presenteren. Wel is het concern ervan overtuigd de getoonde weerbaarheid te kunnen voortzetten.

'Onze industrie was een van de eerste om de negatieve impact van de huidige situatie te ondervinden en ze zal dus ook één van de eersten zijn om te herstellen, gestimuleerd door de drijfveren om gezonder te eten', geven CEO's Hein Deprez en Marc Zwaaneveld aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer