Student Lisa Scholte: 'Ik laat me niet zomaar uit het veld slaan'

De ondernemersgeest zat er al vroeg in bij Lisa Scholte. De drive om aan te pakken sleept de student en akkerbouwer in het Groningse Ter Apel door deze roerige tijden heen. 'Ik ga nog genoeg hobbels tegenkomen, maar ik laat me niet zomaar uit het veld slaan.'

Student+Lisa+Scholte%3A+%27Ik+laat+me+niet+zomaar+uit+het+veld+slaan%27
© Kees Muizelaar

De klimaatverandering, het krimpende middelenpakket en de snel veranderende wet- en regelgeving hebben veel impact op het akkerbouwbedrijf van Scholte en haar ouders in de Veenkoloniën. 'Soms word je er moedeloos van als je ziet wat er allemaal op je afkomt, maar ik probeer het negatieve altijd om te zetten in iets positiefs. Dat lukt vaak omdat ik rustig blijf en genoeg mogelijkheden zie.'

Scholte deed in januari 2022 haar intrede in de maatschap. De Groningse ondernemers verbouwen op een totaalareaal van 20 hectare zetmeelaardappelen, suikerbieten en zomergerst. Daarnaast doet het akkerbouwbedrijf aan maaidorsen in loonwerk.


Naast de werkzaamheden op het bedrijf studeert Scholte Tuin- en Akkerbouw op de Aeres Hogeschool in Dronten. Daar is ze nu bezig aan haar derde jaar. 'We hebben het in de klas veel met elkaar over de toekomst van de sector. De meesten zien nog zeker kansen, maar beseffen ook dat het anders moet.'

Soms word je er moedeloos van als je ziet wat er allemaal op je afkomt, maar ik probeer het negatieve altijd om te zetten in iets positiefs

Lisa Scholte, student en akkerbouwer in Ter Apel

Snelheid wetgeving

Vooral de snelheid waarmee de wetgeving verandert, is volgens Scholte lastig. 'Dat gaat zo snel, dat we nauwelijks tijd hebben om de regels te implementeren. Je kunt niet ineens de bedrijfsstrategie omgooien. Investeren kost vaak veel geld en vooral in de huidige tijd weet je niet zeker of je het gaat terugverdienen.'

De regels in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn hebben veel invloed op de bedrijfsvoering. B & LA Scholte Agro hanteert nu nog een traditioneel Veenkoloniaal bouwplan. Wetende dat het bedrijf op termijn anders moet worden ingericht, zorgt het soms voor stress bij Scholte. 'Met de studie erbij heb ik veel aan mijn hoofd, maar ik lig er gelukkig niet wakker van', geeft ze aan. 'We praten er thuis veel over en dat geeft rust.'

De Groningse is van jongs af aan betrokken bij het bedrijf. 'Het ondernemen geeft me energie. Trekkerrijden interesseert me niet zoveel, maar ik vind het vooral leuk om de gewassen te zien ontwikkelen in het groeiseizoen. Als ik door het veld loop, kijk ik naar wat beter kan en hoe we op een zo goed mogelijke manier om kunnen gaan met de grond en het bestrijden van ziekten en plagen. Lastige dingen proberen op te lossen vind ik prachtig.'


Klimaatverandering

Scholte ziet dat het bedrijf, naast het nieuwe GLB, moet anticiperen op de klimaatverandering. 'De droogte heeft veel impact. We kunnen beregenen, maar dat is door de inflatie ook een duur geintje. Dit seizoen hebben we niets beregend, maar toch nog een redelijke gewasopbrengst gerealiseerd. In het Noorden zijn we er dit jaar wat dat betreft nog goed van afgekomen.'

Door het veranderende klimaat zijn de winters warmer en vriest de grond niet meer goed aan. Daardoor ondervinden de percelen van Scholte in het voorjaar meer hinder van aardappelopslag. 'Dat is lastig, want we hebben steeds minder gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar.'


Toekomstperspectief

Ondanks alle uitdagingen voorziet Scholte een goed toekomstperspectief voor de akkerbouw. 'Ik sta er nog steeds voor 100 procent achter om het thuisbedrijf over te nemen.' Omdat het bedrijf een te kleine omvang heeft om volledig van te leven, gaat Scholte na haar studie een paar dagen buiten de deur werken.

Ze heeft goede ervaringen met de manier waarop Aeres Hogeschool omgaat met de veranderende sector. 'Het contact met docenten is heel persoonlijk en ze geven op een positieve manier aandacht aan uitdagingen die spelen', zegt ze.

'Ook drukken ze ons op het hart om vooral te doen wat je leuk vindt. Dat is een goede zaak. Boeren gaan vaak lang door omdat ze het werk leuk vinden. Voor de meesten is het een manier van leven, dan gooi je ook in roerige tijden niet zomaar de handdoek in de ring.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer