Teelt zaaiuien verschuift van zuidwesten naar noordoosten

De uienteelt verplaatst steeds meer van Zuidwest-Nederland naar het noordoosten vanwege de toenemende droogte en de beperkte waterbeschikbaarheid. Dat constateert Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions.

Teelt+zaaiuien+verschuift+van+zuidwesten+naar+noordoosten
© Job Hiddink

De verschuiving geldt vooral voor zaaiuien, meldt de directeur van de grootste uienverwerker- en exporteur van Zeeland. Dit jaar werd er volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek nog 3.382 hectare zaaiuien in Zeeland geteeld. Dat is 12 procent van het totale uienareaal in Nederland en voor de provincie bijna 2.000 hectare minder dan de 5.210 hectare in 2018.

In Drenthe telde het zaaiuienareaal in 2018 slechts 765 hectare. De oppervlakte groeide door naar 1.909 hectare in 2022. Wiskerke: 'In Drenthe is de grond schoner en daar kunnen de meeste telers beregenen. Al denk ik niet dat het gewas in Zeeland ooit zal verdwijnen, maar de teeltuitdagingen worden steeds groter. Vooral wat betreft de droogte.'


Fertigatieproef

Om op droogte in te spelen, legde Wiskerke Onions in 2022 voor het tweede jaar op rij een fertigatieproef aan en het resultaat spreekt boekdelen. De uien op het proefveld met fertigatie brachten dit jaar 60 ton per hectare op. Dat is een plus van 37 ton tegenover onberegende praktijkpercelen in Zeeland, die niet verder kwamen dan 23 ton per hectare.

'Niet overal in de provincie is goed beregeningswater beschikbaar, onder meer vanwege verzilting', zegt Wiskerke Onions-inkoper Werner Verschueren. 'In het groeiseizoen mogen we niet overal water onttrekken. Daarom zie ik wel kansen om met opslag in waterbassins in combinatie met fertigatie op een efficiëntere manier met goed water om te gaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer