Spruiten telen zonder kunstmeststrooier lijkt mogelijk

Fertigatie in spruitkool biedt perspectief. Dat blijkt uit een proef die toeleverancier Van Iperen afgelopen jaar in Zuid-Holland heeft laten uitvoeren bij PPO-Westmaas.

Spruiten+telen+zonder+kunstmeststrooier+lijkt+mogelijk
© Nieuwe Oogst

'Het lijkt erop dat het mogelijk is om zonder kunstmeststrooier spruiten te telen', concludeert teeltadviseur Jaap Bijl van Van Iperen. 'Fertigatie in spruiten zorgt in elk geval voor een efficiënte stikstofopname en ook dat het gewas langer vitaal blijft. De proef is nu uitgevoerd in een relatief nat jaar. Wij verwachten dat de meerwaarde van fertigatie in spruiten in een droog jaar nog groter is.'

Bijl gaf deze week tijdens een webinar een toelichting op de praktijkproef bij PPO-Westmaas. Hij meldt dat fertigatie in spruiten is vergeleken met de traditionele teelt met en zonder beregening en een object met alleen irrigatie. In deze objecten is 292 kilo zuivere stikstof gestrooid, terwijl met fertigeren in totaal 272 kilo zuivere stikstof is meegegeven. Ook is een fertigatieobject toegevoegd, waarbij de stikstofgift werd bepaald op basis van bladsteelanalyses. Dat resulteerde uiteindelijk in een totale gift van 227 kilo zuivere stikstof.


Slangen naast elke rij

In de fertigatie- en irrigatieobjecten zijn slangen aangelegd kort naast elke rij met spruitenplanten. De slangen liggen vlak onder de grond om ze te beschermen tegen onder meer wildschade, legt Bijl uit. Belangrijk resultaat is volgens de teeltadviseur dat het groeikrachtige spruitengewas met fertigatie een hogere opbrengst oplevert dan de spruiten met standaardbemesting en beregening.

'Het gewas groeit langer door en we zien vooral dat bij latere oogsttijdstippen de maatsortering in de fertigatieobjecten gunstiger is. Verder zijn we overtuigd dat het met behulp van fertigatie beter moeten lukken om te sturen op de groei met de mineralengift.' Bijl geeft aan dat het onderzoek naar fertigatie in spruiten een vervolg krijgt en hij roept telers op om suggesties te doen voor interessante proefobjecten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer