Friese boeren geven herstel coulisselandschap impuls

Het Friese coulisselandschap heeft een impuls gekregen met hulp van agrarische collectieven. In totaal zijn 100 kilometer aan houtwallen en elzensingels, 37 poelen en 12 hectare aan bosjes hersteld en versterkt. De werkzaamheden vonden plaats in het kader van het project 'Herstel en versterken landschap droge dooradering' en is vrijdag afgesloten.

Friese+boeren+geven+herstel+coulisselandschap+impuls
© NFW Binne-Louw Katsma

Het coulisselandschap van Friesland bestaat uit boeren- en particuliere percelen met houtwallen en elzensingels, poelen en bosjes. Menselijk handelen heeft dit Friese cultuurlandschap gevormd. Voor het behoud van dit landschap heeft Landschapsbeheer Friesland samen met de agrarische collectieven Elan, It Lege Midden, Noardlike Fryske Wâlden en Waddenvogels en particulieren gewerkt aan het herstel van deze kenmerkende landschapselementen.

Het projectteam werkte samen met 275 deelnemers, boeren en particulieren. Het project is gefinancierd uit het plattelandsontwikkelingsprogramma met 50 procent uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en 50 procent door provincie Fryslân. De totale investering bedroeg 2,6 miljoen euro.


Zwaartepunt in Zuidoost-Friesland

Het zwaartepunt van de werkzaamheden lag in Zuidoost-Friesland. Daarnaast is gewerkt aan het coulisselandschap in de binnenduinrand op Terschelling, in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden en rond het dorp Sint Nicolaasga. Het coulisselandschap wordt door de provincie aangeduid als 'leefgebied droge dooradering'. Dit landschap trekt veel insecten, vogels en andere dieren aan waardoor de biodiversiteit in deze gebieden groot is.

Bij houtwallen en elzensingels zijn nieuwe bomen aangeplant en rasters vervangen. In totaal zijn er meer dan 160.000 bomen en struiken geplant. Bomen zijn omgezaagd waardoor de stobben weer uitlopen, zodat er meerdere stammen ontstaan. Het omzagen heeft ook als effect dat (rozen)struiken en kruiden weer de kans krijgen om te groeien. De ondergroei van struiken en kleine bomen is bijvoorbeeld belangrijk voor allerlei vogelsoorten waaronder de geelgors.

Ongewenste soorten zoals de Amerikaanse vogelkers zijn verwijderd. Op de lege plekken zijn inheemse soorten geplant zoals els, eik, lijsterbes, meidoorn en hondsroos. Binnen het project zijn ook kleine bosjes en poelen hersteld. In totaal zijn 37 poelen met de kraan opgeschoond of nieuw aangelegd. Poelen bieden ruimte voor soorten als libellen en kikkers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer