Handelsplatform NLgroen gaat samenwerken met BambooLogic

NLgroen gaat de samenwerking aan met BambooLogic in Nijmegen. De samenwerking betekent een volgende stap in het verhandelen van certificaten in Nederland die ontstaan bij de bamboeteelt.

Handelsplatform+NLgroen+gaat+samenwerken+met+BambooLogic
© VidiPhoto

BambooLogic investeert in het opschalen van de teelt van bamboe. 'NLgroen helpt hierbij door de 'carbon removal credits' (koolstofverwijderingscertificaten) voor hen te verkopen', meldt directeur Nick Waltmans. Op die manier draagt BambooLogic bij aan de Europese klimaatdoelen en brengt de snelst groeiende hernieuwbare grondstof als landbouwgewas naar Europa.

Het bedrijf zoekt nu in meerdere Europese landen naar landbouwlocaties voor de teelt van bamboe en ketenpartners voor de verwerking. De eerste bamboevelden ontwikkelde BambooLogic in Portugal. NLgroen verwacht door het koppelen van de kopers aan de projecten van BambooLogic aan beide zijden een grote meerwaarde te kunnen leveren in het stimuleren van koolstofvastlegging door bamboeteelt.


Bemiddeling

NLgroen is opgericht in 2015 en sinds 2021 een gezamenlijke activiteit van LTO Bedrijven en Waltmans. Het handelsplatform bemiddelt tussen opwekkers en afnemers van certificaten als GVO's, CvO's en carbon credits.


Waltmans: 'We koppelen opwekkers van duurzame energie en koolstofboeren aan ondernemers die hun energieverbruik willen verduurzamen. Samen met BambooLogic verhandelen wij de credits in binnen- en buitenland. Met de opbrengst kan de bamboeteelt in Europa worden versneld.'

NLgroen heeft naast het verhandelen van carbon credits voor bamboe ook ervaring met gewassen als olifantsgras. Waltmans laat weten dat het handelsplatform naast het verhandelen van koolstofverwijderingscertificaten BambooLogic gaat helpen om Nederlandse teeltlocaties te vinden.


Snelgroeiend gewas

Bamboe groeit zeer snel en neemt veel CO2 op. Als het gewas volwassen is, blijft de plant 80 tot 120 jaar beschikbaar voor jaarlijkse oogst. De beschikbaarheid van lokale biomassa ontbreekt nog in Europa. De verwerkingsindustrie voor bamboe is er al wel, ook in Nederland. Het gewas wordt gebruikt in meer dan tienduizend producttoepassingen van voedsel en textiel tot composiet en biobased bouwmaterialen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer