WUR-onderzoeker: 'Weerstand tegen onderwijs verdwijnt op zorgboerderij'

Meer zorgboeren gaan onderwijs aanbieden aan leerlingen die op school uitvallen. Dat verwacht onderzoeker Jan Hassink van Wageningen University & Research (WUR). 'We zien dat alles in beweging is. Het ministerie van Onderwijs komt met geld om de zorg aan het onderwijs te koppelen.' Hassink spreekt deze week tijdens de Week van de zorglandbouw.

WUR%2Donderzoeker%3A+%27Weerstand+tegen+onderwijs+verdwijnt+op+zorgboerderij%27
© Pixabay

Hoeveel leerlingen vallen uit op school?

'Dat zijn er ongeveer vijfduizend. Het is een groot maatschappelijk probleem. Er zijn allerlei plannen om het aantal terug te dringen, maar het neemt nog steeds toe. De kinderen die uitvallen hebben vaak weerstand tegen het onderwijs. Er is veelal sprake van autisme, een negatieve thuissituatie en kinderen die overvraagd worden op school.'

Het is heel praktisch onderwijs, ze koppelen rekenen bijvoorbeeld aan het voeren van een koe

Jan Hassink, onderzoeker Wageningen University & Research

Wat voor onderwijs krijgen de leerlingen op een zorgboerderij?

'Zo'n vijftig zorgboeren geven onderwijs en zorg. Dat is echt onderwijs, geen boerderijeducatie. Een bevoegde leerkracht geeft de lessen. Het is heel praktisch. Ze koppelen rekenen bijvoorbeeld aan het voeren van een koe. Afwisseling is heel belangrijk. Na een halfuurtje onderwijs moeten de kinderen zich weer even weer kunnen uitleven.'


Wat is het effect?

'Kinderen komen tot rust door onder andere het contact met dieren. Hun zelfvertrouwen neemt toe. Door de kleinschaligheid is er meer ruimte om aan te sluiten bij hun interesses. De weerstand tegen het onderwijs verdwijnt. De meeste kinderen kunnen na een tijd weer naar school.'


Zijn er ook valkuilen?

'Scholen zijn er in sommige regio's nog niet aan toe om samen te werken met een zorgboerderij. Zij vinden dat onderwijs in een schoolgebouw moet plaatsvinden. Het is overigens per regio heel verschillend. Want sommige samenwerkingsverbanden van scholen zijn juist heel enthousiast.'


Hoe zit het met de financiering?

'Dat kan een probleem zijn. Er zijn gemeenten die een deel van de financiering voor hun rekening nemen. Gevolg is dat de kinderen een deel van week naar de boerderij kunnen, maar de rest van de week toch nog thuis zitten. Als zorgboer word je er niet rijk van als je ook onderwijs aanbiedt. De boeren doen het ook niet voor het geld. Ze willen deze kinderen heel graag helpen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer