Kinderopvang bij boer en tuinder in trek

Steeds meer boeren en tuinders openen een agrarische kinderopvang op het erf. Waren er in 2007 nog maar twintig van zulke bedrijven, inmiddels zijn dat er 263. De omzet steeg van 4 miljoen naar 115 miljoen euro per jaar. Daarbij hebben de meeste te maken met 'forse' wachtlijsten.

Kinderopvang+bij+boer+en+tuinder+in+trek
© ZLTO

'Veel mensen vinden boerderijen leuk. Niet alleen de dieren, maar ook de ruimte, het buiten zijn en het prachtige uitzicht. Kinderen in woonwijken ervaren dat erg weinig. Daarom kiezen steeds meer ouders voor een agrarische kinderopvang. Zo komen kinderen in contact met het buitenleven. Als agrarische sector zijn we daar ook erg blij mee. Zo blijven we in verbinding met de samenleving', verklaart LTO Noord-bestuurder Karolien Hupkes.
Boerderij de Zonnestraal in het Flevolandse Luttelgeest heeft een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang en een zorgboerderij. 'Ik ben zelf opgegroeid op de boerderij. De ruimte en de omgang met dieren vond ik fantastisch, dat gunde ik anderen', meldt eigenaar Wendy Lassche.


Veel vraag naar

Lassche werkte eerst in de jeugdzorg en zag toen hoe 'blij' kinderen werden als zij een dag naar de boerderij gingen. 'Ik besloot toen dat ik dat kinderen iedere dag wilde bieden. Waarbij ze lekker naar buiten kunnen, de natuur in. Er is ook veel vraag naar. Veel ouders maken de bewuste keuze om, soms wel 20 kilometer, te reizen voor agrarische kinderopvang.'


De land- en tuinbouworganisatie roept gemeenten op soepeler om te gaan met het afgeven van vergunningen voor agrarische kinderopvang. In veel gemeenten is het nog lastig om een vergunning te krijgen, merkt de organisatie. De opkomst van deze vorm van kinderopvang is relatief nieuw. Daarom wordt er in de regelgeving weinig rekening mee gehouden. Hoewel sommige gemeenten hier pragmatisch mee omgaan, gebeurt dit in de meeste gemeenten niet.


Regelgeving

Een ander probleem is de regelgeving met betrekking tot multifunctionele landbouw. 'De regels hiervoor zijn nog erg star', meldt LTO Noord. 'Zo begint de agrarische kinderopvang vaak als een neventak. Tegelijkertijd zijn er ondernemers die bijvoorbeeld toe willen naar minder dieren en meer kinderen in de opvang. Regelgeving staat dit in de weg, omdat de neventak dan groter wordt dan de hoofdtak.' LTO Noord vraagt de overheid daar goed naar te kijken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer