Groningse akkerbouwers zamelen aggregaten in voor Oekraïne

Akkerbouwer en loonwerker Henk de Haan uit het Groningse Hellum zamelt sinds kort aggregaten in voor Oekraïne. Een eerste vracht ging dinsdag richting Kees Huizinga die ten zuiden van Kiev een akkerbouwbedrijf heeft. Inmiddels heeft De Haan ruim honderd generatoren binnengekregen.

Groningse+akkerbouwers+zamelen+aggregaten+in+voor+Oekra%C3%AFne
© Huisman Media

De Haan krijgt hulp van collega-akkerbouwers en loonwerkers uit de buurt, onder wie Harry Blaauw. Zij kennen Kees Huizinga goed, de Nederlandse akkerbouwer in Oekraïne zamelt met Stichting De Leeuw Kyiv geld in voor transport van de aggregaten naar Oekraïne. 'Kees komt ook uit Hellum. Wij willen hem hiermee graag helpen', zegt De Haan.


Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zamelen de akkerbouwers en loonwerkers onder de naam BoerenJongens, Helpende Handen al goederen in voor de inwoners van het land. Voeding, fietsen, 4x4-voertuigen werden allemaal vanuit de werkplaats van De Haan naar Oekraïne vervoerd.


Zonder stroom

Nu het winter is en vooral de steden in Oekraïne vaak zonder stroom zitten, is de behoefte aan aggregaten groot. Zes dagen per week kunnen mensen hun spullen naar het bedrijf van de loonwerker brengen. Er zijn twee inbrengloketten, een is apart voor aggregaten.De Haan kijkt iedere generator met hulp van enkele collega-akkerbouwers en -loonwerkers grondig na. 'Vaak hebben mensen lang geleden een aggregaat voor nood gekocht. Deze heeft dan een keer gedraaid en daarna niet weer. De benzine is te oud. Met nieuwe benzine en het schoonmaken van de carburateur draait de boel weer.'


Hopeloos geval

Zo'n 10 procent van de verzamelde aggregaten beschouwt de akkerbouwer als 'hopeloos geval'. 'Gisteren heeft iemand deze machines meegenomen naar Oekraïne. Een garage daar wil ze alsnog proberen te repareren.' De Haan is verrast door de hoeveelheid aggregaten die binnenkomen. 'Ik ben er veel mee bezig, een beetje te veel.'

Het akkerbouwbedrijf loopt ook gewoon door, verzekert hij. 'We zijn aan het bieten rooien, ik spuit nu de wegen schoon. Ik moet nog reparaties uitvoeren, voordat het voorjaar begint. Dat lijkt nog lang te duren, maar het is er zomaar weer. Maar ik haal de werkzaamheden wel weer in. Ik doe het niet alleen, gelukkig heb ik medewerkers die mij helpen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer