Van Nieuwenhuizen: sectoroverstijgende samenwerking noodzaak energietransitie

'De glastuinbouwsector is verantwoordelijk voor 10 procent van de energieproductie en speelt een grote rol in de energietransitie. De gemiddelde Nederlander weet dat niet, terwijl dat wel zou moeten', stelde voorzitter Cora van Nieuwenhuizen van Energie-Nederland donderdag 1 december tijdens het event 'Future Trends & Innovations' in het World Horti Center in het Zuid-Hollandse Naaldwijk.

Van+Nieuwenhuizen%3A+sectoroverstijgende+samenwerking+noodzaak+energietransitie
© Rolf van Koppen Fotografie

De bijeenkomst stond dit jaar in het teken van het thema 'Hoe innoveren we de energiecrisis uit?'. En dat dit een actueel onderwerp is, blijkt wel uit het recordaantal van ruim 180 aanwezigen. Van Nieuwenhuizen is van mening dat de sector met warmtekrachtkoppelingen (WKK's) variaties in het aanbod uit wind en zon snel en met precisie kan opvangen. 'Daarvoor is echter ook een belangrijke rol weggelegd voor branche-overkoepelende samenwerking.'

Volgens Van Nieuwenhuizen moten overheden procedures sneller behandelen en in besluitvorming slagvaardiger reageren. 'Het bedrijfsleven moet niet gehinderd worden om te investeren in windparken of in waterstof', gaf ze tijdens het even aan. 'Netbeheerders hebben een grote rol om energie-intensieve industrieën te faciliteren in de energietransitie. Intensivering van de samenwerking tussen deze partijen draagt bij aan de broodnodige versnelling.'


Technologische innovaties

Maar niet alleen een intensievere samenwerking is belangrijk om van de energietransitie een succes te maken. Avag-voorzitter Annie van de Riet benoemde tijdens de bijeenkomst in Naaldwijk ook het belang van technologische innovaties in de glastuinbouw.

Als voorbeeld werd de 'Roadmap 2023-2027' van Hortivation en TNO benoemd. Daarin wordt uitgesproken om als greenhouse technology-sector concreet bij te dragen aan een versnelling van de energietransitie. Bijvoorbeeld door duurzaamheid in het kasontwerp een prominente plek te geven.


In de verschillende panelsessies werd verder ingezoomd op technologische innovaties in de sector. Zo kwam de rol van kunstmatige intelligentie in het optimaliseren van het energieverbruik in de kas voorbij en gingen Albert Haasnoot (Royal FloraHolland) en Winny van Heijningen (LetsGrow) dieper in op Europese regelgeving rondom FloriPEFCR en het bepalen van de hortifootprint van een product.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer