BBB: 'Wij worden de grootste'

De BoerBurgerBeweging (BBB) zegt voor de winst te gaan bij de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten. 'Wij worden de grootste van Nederland.'

BBB%3A+%27Wij+worden+de+grootste%27
© Huisman Media

Circa 350 BBB-leden waren zaterdag bijeen in het Gelderse Nijkerk om de lijsttrekkers en kandidatenlijsten voor de verkiezingen van maart vast te stellen. De partij rechts van het midden groeide de afgelopen jaren snel en telt inmiddels meer dan 10.000 leden.

De lijsttrekkers hebben hoge verwachtingen. 'We gaan voor een aardverschuiving in Gelderland zorgen', zegt Rik Loeters. De BBB gaat in Groningen 'de Provinciale Staten pakken', voorspelt Gouke Moes.


Helft provincies de grootste

Voorvrouw Caroline van der Plas verwacht zeker in de helft van de provincies de grootste te kunnen worden. Ze doelt op Groningen, Friesland, Gelderland, Drenthe en Overijssel. 'Maar misschien ook wel in Zeeland.'


De Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer. Ook daar denkt de partij een flinke vinger in de pap te krijgen. Van der Plas verwacht straks zeker 'rond de acht' senatoren te kunnen gaan leveren. In het verleden ging het nogal een mis met snel groeiende partijen, maar daar is Van der Plas niet bang voor. Ze wijst erop dat de partij al lang bezig is met de provinciale verkiezingen. 'Het is een hecht team.'

Verder meldt Van der Plas dat de BBB geen enkele partij uitsluit. Ze ziet echter vooral mogelijkheden om met VVD, CDA, SGP en ChristenUnie te gaan praten na de verkiezingen. 'Het zal per provincie verschillend zijn.'


Hard omhoog in peilingen

De partij zit met één zetel in de Tweede Kamer. In de peilingen is de BBB hard omhooggegaan. In de Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van een aantal zetelpeilingen, komt de partij uit op maximaal 14 zetels.

De BBB trekt kiezers van vooral VVD en CDA. Mensen van het CDA komen naar de BBB omdat ze volgens Van der Plas niet tevreden zijn over hun eigen partij. 'Ik hoef er niks voor te doen om ze bij mij te krijgen.' Het is op dit moment een partij van hoofdzakelijk mensen van het platteland. Henk Vermeer, de rechterhand van Van der Plas, denkt dat dat wel gaat veranderen. 'Steeds meer leden komen uit de stad.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer