Actieve controle in bloembollenteelt op lozingen afvalwater

Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat de komende maanden actief controleren op lozingen van afvalwater na de behandeling van bloembollen. Op deze manier wil de organisatie aandacht vragen voor het juiste gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Actieve+controle+in+bloembollenteelt+op+lozingen+afvalwater
© DIRK HOL

'Goede toepassing van middelen vermindert de kans dat deze in het oppervlaktewater terechtkomen en de waterkwaliteit verstoren', schrijft het hoogheemraadschap. 'Maatregelen om afstroming te voorkomen, zijn: de ontsmettingsinstallatie beschermen tegen inregenen, porriehopen afdekken tegen vermenging met hemelwater en bij het planten een voldoende brede teeltvrije zone aanhouden.'

De reden voor de actieve controle is het feit dat gewasbeschermingsmiddelen het slootleven kunnen aantasten en de voedselketen verstoren. 'Als de waterkwaliteit in sloten achterblijft, kan dit ook gevolgen hebben voor de teeltvrije zone en de toegestane middelen in Nederland', aldus het hoogheemraadschap. Het middelenpakket wordt sowieso al steeds verder ingeperkt.

Daarom benadrukt hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier nogmaals dat het verplicht is om driftreducerende spuitdoppen te gebruiken op de veldspuit. Daarnaast mogen enkele middelen met een rugspuit in het talud van de sloot zelfs helemaal niet worden toegepast.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer