CDA Overijssel wil noodwet om PAS-melders te legaliseren

CDA Overijssel vraagt minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof dat zij de eerdere belofte van het kabinet waarmaakt om Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders te legaliseren.

CDA+Overijssel+wil+noodwet+om+PAS%2Dmelders+te+legaliseren
© Burt Sytsma

Omdat de nood hoog is en een aantal PAS-melders door een rechterlijke uitspraak gedwongen wordt om hun bedrijf onhaalbaar fors in te krimpen is volgens het CDA een noodwet nodig.

Met die noodwet moeten PAS-melders een tijdelijke vergunning krijgen voor hun bedrijf, in afwachting van de in november vorig jaar al toegezegde definitieve oplossing. Ook wil het CDA dat het Rijk de financiële gevolgen van de handhavingsmaatregelen voor de PAS-melders voor zijn rekening neemt.


Geen medewerking meer

Daarom heeft CDA Overijssel aan Van der Wal een brief geschreven. Daarin stellen de Overijsselse leden van de partij dat ze niet meer constructief met het Rijk samen willen werken aan het Nationaal Programma Landelijk Gebied als het Rijk de in 2021 gedane belofte dat de PAS-melders binnen drie jaar gelegaliseerd worden niet waarmaakt.

Dat geldt ook voor de overige, net zo dringend noodzakelijke natuurherstelplannen die ter uitvoering bij de provincies zijn neergelegd.


Actiever de markt op

Het CDA verwacht van de provincie dat die ook alles op alles moet zetten om stikstofruimte te verkrijgen voor de PAS-melders die na een rechterlijke uitspraak worden gedwongen om hun bedrijf fors in te krimpen. De provincie moet actiever de markt op voor te koop staande bedrijven en de daarmee verbonden stikstofrechten om daarmee de PAS-melders te legaliseren.


Gedeputeerde Staten stuurden vorige week zelf ook een brief aan de minister, waarin ze op actie aandringen. De provincie moet van de rechter de PAS-melders verplichten om hun bedrijf in te krimpen, op last van een forse dwangsom.


Webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak

Nieuwe Oogst organiseert samen met Rabobank het webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak. Als melkveehouder heb je een rol in gebiedsproces(sen) in jouw omgeving. Maar hoe vul je die rol in? En hoe kan gebiedsgerichte aanpak bijdragen aan het oplossen van stikstofproblemen in jouw regio? Onder meer over deze vragen gaan de gasten in gesprek. Ze delen hun ervaringen en vertellen wat het je bedrijf kan opleveren. Met medewerking van melkveehouders Corné Sijben en Harrold Liebeton, melkveehouder en gebiedsregisseur Albert van Burgsteden en Rabobank kring Friesland-directeur Jelmer Algra. Meld je aan voor het webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak, 6 december van 20 tot 21.30 uur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer