LTO Noord: openstellen extern salderen lost handhavingsprobleem op

Provincie Overijssel moet zo snel mogelijk extern salderen mogelijk maken voor PAS-melders. Dat vindt LTO Noord.

LTO+Noord%3A+openstellen+extern+salderen+lost+handhavingsprobleem+op
© Marcel Berendsen

LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins ziet mogelijkheden om de handhavingsproblemen in Overijssel op te lossen. 'Als de provincie Overijssel extern salderen mogelijk maakt, komt er ruimte beschikbaar voor boeren die door willen gaan. In Gelderland wordt al op deze manier gewerkt.'

Via extern salderen kunnen stoppende boeren stikstofruimte doorverkopen aan andere boeren. 'Door deze regeling moet per transactie wel 30 procent van de stikstofruimte worden ingeleverd, maar met de overgebleven hoeveelheid kan worden gelegaliseerd', geeft Bruins aan. 'Door extern salderen mogelijk te maken voldoet Overijssel ook aan het rapport van Remkes die stelde dat eerst de PAS-melders moeten worden gelegaliseerd, voordat stikstofruimte naar andere projecten kan gaan. Het kabinet heeft dit advies overgenomen.


'Rijk moet helpen'

Bruins vindt dat het Rijk de provincies moet helpen. 'Het is een tik in het gezicht van boeren als we zien dat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wel ambtenaren zoekt die Schiphol aan een milieuvergunning moet helpen of die stikstofruimte zoeken voor de A27, terwijl de provincies in de knel zitten. De Boer Burger Beweging heeft hierover al terecht Kamervragen gesteld. Als er eerst ruimte wordt gezocht voor Schiphol en de A27, maar niet voor boeren, dan is dat bovendien in strijd met het rapport van Remkes.'

LTO Noord sprak dinsdagavond met een afvaardiging van de provincie Overijssel en stikstofminister Christianne Van der Wal bij een getroffen boer. Dat gesprek wil Bruins in de komende weken voortzetten.

Extern salderen staat in Overijssel op een kier. Het is heel complex om er gebruik van te maken, stelt een woordvoerder van de provincie. 'Met extern salderen is er toch weer onzekerheid dat een boer de vergunning kwijtraakt als deze wordt aangevochten bij de rechter. Daarmee raak je van de regen in de drup. We moeten zorgen dat we een geborgde gegarandereerde dalende stikstoflijn kunnen inzetten. Dan hebben we juridische zekerheid. Daar hebben we ook aandacht voor gevraagd bij het Rijk', geeft de woordvoerder aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer