Slagerij De Groene Weg ontvangt eerste biovarkens uit België

De eerste Belgische biologische varkens zijn geleverd aan De Groene Weg. De opbouw van een biovarkensketen in België is daarmee gestart. De slagerij zette deze stap veertig jaar geleden al in Nederland.

Slagerij+De+Groene+Weg+ontvangt+eerste+biovarkens+uit+Belgi%C3%AB
© Twan Wiermans

Nadat een brand het gangbare varkensbedrijf van Vandendriessche in het Waalse Les Bons Villers had verwoest, besloot hij om te schakelen naar de biologische varkenshouderij. 'Ik ervoer steeds meer minder draagvlak vanuit de maatschappij voor de gangbare varkenshouderij. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik ben gaan nadenken over hoe ik mijn bedrijf opnieuw wilde herbouwen, met het oog op de toekomst voor een van mijn kinderen.'

De ondernemer vindt het een voordeel dat hij nu veel meer contact heeft met de varkens. 'Het dier staat echt centraal. Ik boer nu eigenlijk gelijk aan mijn opa en oma in de jaren vijftig/zestig, maar wel op een grotere en modernere manier.'


Rust en zekerheid

De keuze voor De Groene Weg biedt volgens Vandendriessche rust en zekerheid in de afzet. 'En met hulp van hun jarenlange ervaring en vakkennis kan ik mijn bedrijf verder te ontwikkelen.'

De Groene Weg neemt hiermee de eerste stap in de opbouw van een keten voor biologisch vlees in België. In Nederland is ze hier al meer dan veertig jaar geleden mee gestart. 'In België bestaat een dergelijke ketenaanpak nog niet', zegt directeur Allard Bakker van De Groene Weg.


Gangbare varkenshouders inspireren

'Wij zijn ervan overtuigd dat wij met onze unieke aanpak van langetermijnsamenwerkingen en prijzen gebaseerd op markt- en prijsontwikkeling meer gangbare Belgische varkenshouders weten te inspireren om te schakelen naar biologisch', stelt Bakker. 'Ook een biologische varkenshouder die nog een afnamepartner zoekt, kan met ons contact opnemen.'

De Groene Weg werkt ernaartoe om samen met Belgische toeleveranciers en retailers het biologische vlees uit België ook daadwerkelijk in dat land af te zetten. De eerste afspraken hiervoor zijn volgens Bakker al gemaakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer