Vliegvelden, haven en supermarkten zetten zich schrap voor boerenacties

Luchthavens, supermarktbedrijven en de haven van Rotterdam zijn beducht voor blokkeeracties van boeren op maandag. Actievoerders zouden dan onder meer Schiphol en distributiecentra voor supermarkten willen blokkeren. Ook de haven van Rotterdam wordt genoemd als eventuele locatie.

Vliegvelden%2C+haven+en+supermarkten+zetten+zich+schrap+voor+boerenacties
© dirk hol

Dat nog altijd niet duidelijk is hoe de boerenacties eruit komen te zien, maakt vooraf maatregelen nemen lastig. Een woordvoerder van Schiphol benadrukt dat het contact met de marechaussee, die verantwoordelijk is voor de ordehandhaving op de luchthaven, intensiever is dan gebruikelijk.

Het lastige van de acties die de boeren hebben aangekondigd, is dat er niet een protestgroep is waarmee onderhandeld kan worden. Daarmee is het afwachten hoe de boerenprotesten verlopen. De haven van Rotterdam zegt de situatie te monitoren. Volgens de supermarkten is het zaak dat het kabinet snel tot een oplossing komt. Supermarktkoepel CBL herhaalt dat het blokkeren van distributiecentra onacceptabel is, omdat supermarkten geen partij zijn in het conflict.


Zonder overlast vertrekken

Bij de luchthavens van Eindhoven en Rotterdam is het ook koffiedik kijken. 'Wat kun je voorbereiden?', aldus een zegsman van Rotterdam The Hague Airport. 'Het is hopen dat het meevalt.' Volgens de zegsman is het zaak om passagiers zonder overlast te kunnen laten vertrekken. De luchthaven zal zo goed en kwaad als het kan reizigers informeren als dat nodig is.


Dat is ook het bericht dat uit Eindhoven komt. De lijntjes met de ordediensten zijn kort, wordt gemeld. 'We hopen dat de impact zo minimaal mogelijk is. Daarbij ligt de primaire verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de openbare ruimte volgens de luchthavens bij de ordehandhavers, zoals de marechaussee.'


Blokkade niet getolereerd

Boeren die maandag rond Schiphol willen demonstreren, kunnen beter niet proberen de snelwegen rond de luchthaven met trekkers te blokkeren. 'Een blokkade wordt niet getolereerd', zegt een woordvoerder van gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt. Hij zegt dat er in zo'n geval wordt ingegrepen met 'voertuigen van de politie en de marechaussee'. Hij wijst erop dat trekkers op de snelweg sowieso niet zijn toegestaan.

Mogelijk worden de wegen rond de luchthaven afgezet en worden er alternatieve locaties aangewezen waar de boeren kunnen demonstreren. Waar dat zou gebeuren, is nog niet bekend, maar het zou wel in de buurt van Schiphol zijn. 'Je moet denken aan een soort Malieveld', geeft de woordvoerder aan. Deze zegt dat de demonstratie nog niet is aangemeld. 'Ik heb nog geen bericht gehad van de boeren, maar we zijn voorbereid en de draaiboeken liggen klaar.'

Stikstofminister Christianne van der Wal riep boeren vrijdag eerder al op om niet mee te doen aan de acties en in plaats daarvan met de overheid in gesprek te gaan. De mogelijkheid om een onafhankelijke bemiddelaar aan te stellen, wordt momenteel besproken.


ANWB: check verkeersinformatie

De ANWB adviseert weggebruikers om maandag vlak voor vertrek de verkeersinformatie te checken, eventueel plannen aan te passen en er rekening mee te houden dat er iets onderweg kan gebeuren. 'We weten niet wat, we weten niet waar of hoe en met hoeveel', aldus een ANWB-woordvoerder over de grootschalige actie waartoe boeren in hun eigen communicatiekanalen oproepen.

Het advies om vlak voor vertrek de verkeersinformatie te checken, is volgens de ANWB-zegsman het enige wat hij kan geven. 'Het kan lokaal helemaal vastlopen, maar 10 of 20 kilometer verderop kan je nergens last van hebben. We weten niet hoe, wat of waar iets staat te gebeuren.'

Zo is onduidelijk naar welke distributiecentra de demonstrerende boeren willen gaan, geeft hij aan. En als ze ergens naartoe gaan, hoe reizen ze er naartoe en met hoeveel? 'Het element van verrassing is een sterk wapen hierbij.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer