Ganzen vangen rond Schiphol mag niet

De ontheffing voor het bejagen van ganzen tijdens de ruiperiode met een vangkraal en C02 in een straal van 10 kilometer rondom Schiphol is de rest van dit jaar niet mogelijk.

Ganzen+vangen+rond+Schiphol+mag+niet
© Wikimedia

Donderdag vorige week werd de ontheffing door de rechtbank van Noord-Holland geschorst op verzoek van Animal Rights en de Faunabescherming. Tegen deze ontheffing hadden deze partijen een voorlopige voorziening gevraagd.

Woensdag heeft de rechtbank Haarlem besloten deze voorlopige voorziening toe te wijzen. Dit jaar kan deze methode daarom niet ingezet worden om ganzen rondom Schiphol te bestrijden.

Birdstrikes

Gedeputeerde Jaap Bond van provincie Noord-Holland is teleurgesteld over deze uitspraak. 'Wij hebben, ondanks eerdere uitspraken, toch deze ontheffing afgegeven vanwege het grote maatschappelijke belang van Schiphol.'

Vanwege de vliegveiligheid wil Noord-Holland de risico's op 'birdstrikes' rondom Schiphol zoveel mogelijk verminderen, aldus de provincie.

Vangmethode

De rechter heeft eerder dit jaar een ontheffing van provincie Noord-Holland om ganzen te vangen en te doden met CO2 vernietigd, omdat de vangmethode niet in de wet staat vermeld.

Onder de oude Flora- en faunawet is het doden van ganzen met CO2 wel toegestaan. Maar vangmethoden, zoals het gebruik van hekken om de ganzen te vangen, zijn niet expliciet in de wet opgenomen, licht provincie Noord-Holland toe.

Nieuwe wet

In de nieuwe wet Natuurbescherming, die onder andere de Flora- en faunawet vervangt, staat het gebruik van de vangkraal wel vermeld. Deze nieuwe wet is al aangenomen door het rijk, maar wordt pas op 1 januari 2017 van kracht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer