FD: 'Kabinet moet meer boeren laten stoppen'

Update - Het plan van stikstofbemiddelaar Johan Remkes om 500 tot 600 boeren aan te pakken, schiet behoorlijk tekort. Het Financieele Dagblad meldt op basis van bronnen in Den Haag dat het kabinet werkt aan een nieuw plan dat zeven keer zoveel boeren treft.

FD%3A+%27Kabinet+moet+meer+boeren+laten+stoppen%27
© Dirk Hol

Volgens het FD werkt stikstofminister Christianne van der Wal aan een plan waarin 3.500 piekbelasters rond natuurgebieden hun stikstofemissie moeten minimaliseren, bijvoorbeeld via vrijwillige uitkoop. Het merendeel betreft boeren, een klein deel zijn industriële bedrijven. Het voorstel van Johan Remkes zou niet genoeg stikstofruimte vrijmaken voor woningbouw en wegenbouw.Met dit nieuwe plan wil het ministerie dat wel mogelijk maken.


Ammoniakuitstoot

Uit eigen onderzoek naar data van het ministerie van Landbouw trekt het FD de conclusie dat er 3.176 PAS-melders zijn. Dat is meer dan de 2.500 waar Remkes in zijn rapport mee rekent. Uit een inventarisatie van de gegevens blijkt dat de PAS-melders 5,8 miljoen kilo ammoniak uitstoten. 'Dat is 240 keer zoveel als de jaarlijkse ammoniakuitstoot van Tata Steel', schrijft het FD.


Zowel het ministerie als het RIVM geeft bij het FD aan dat op basis van deze analyse niet een-op-een is te concluderen dat er zoveel meer zware vervuilers moeten worden aangepakt om PAS-melders te legaliseren. Hoeveel het er wel zijn, wordt nog berekend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer