Noord-Nederland krijgt 55 miljoen euro voor stikstofaanpak

Noord-Nederland krijgt de komende twee jaar ruim 55 miljoen euro van het Rijk voor het terugdringen van stikstof op het boerenerf met innovatieve maatregelen. Dat maakte de Drentse landbouwgedeputeerde Henk Jumelet (CDA) woensdagmorgen bekend tijdens de Provinciale Statenvergadering. De verwachting is dat de stikstofuitstoot op deze manier met 20 procent kan worden teruggebracht.

Noord%2DNederland+krijgt+55+miljoen+euro+voor+stikstofaanpak
© Twan Wiermans

Provincies Drenthe, Friesland en Groningen kwamen met een 'laaghangendfruitaanpak' om de stikstofuitstoot te reduceren en vroegen hiervoor in februari 180 miljoen euro van het Rijk. De snelle managementmaatregelen kunnen volgens de noordelijke provincies al leiden tot stikstofreductie op het erf. Zij denken dan bijvoorbeeld aan magnesiumchloride toevoegen voor de reductie van stikstof in mest, weidegang stimuleren, stalvloeren schoner houden van mest en mest met water uitrijden.

Alle vierduizend melkveehouders in de drie provincies kunnen gebruikmaken van de subsidie. Op de bedrijven worden de resultaten van de maatregelen gemeten. 'Het is van groot belang dat maatregelen goed gemeten en gevalideerd worden, zodat deze mee kunnen tellen in de stikstofopgave', meldt de provincie.


Regeling van vijf jaar

De subsidieregeling duurt vijf jaar. Voor de eerste twee jaar is 55 miljoen euro beschikbaar. In totaal is voor 180 miljoen euro subsidie aangevraagd. De verwachting is dat het bedrag in december beschikbaar is vanuit het Rijk voor de komende twee jaar. Over verlenging daarna worden nadere afspraken gemaakt tussen Rijk en provincies.

'Dat er een openstelling komt voor een bedrag van ruim 55 miljoen euro, is goed nieuws', reageert gedeputeerde Jumelet. 'We kunnen de melkveehouders ondersteunen in het nemen van maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen. Hoe meer we nu al aan stikstofreductie bereiken, hoe minder groot de opgave in de nabije toekomst is.'


VVD verheugd

Ook het Drentse VVD-Statenlid Johan Moes reageert verheugd dat het Rijk met het geld over de brug komt. 'We zijn er al meer dan een jaar mee bezig. We hebben Tweede Kamerleden uitgenodigd om bij innovaties te komen kijken. We verwachten dat door het toevoegen van magnesiumchloride de stikstofuitstoot met zo'n 20 tot 30 procent wordt gereduceerd. Er worden proeven mee gedaan op Dairy Campus.'

De Groningse gedeputeerde Johan Hamster (ChristenUnie) sprak tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten in september nog zijn teleurstelling uit over het feit dat de noordelijke provincies 'maar 8 miljoen euro' zouden krijgen. 'Hierover is het laatste woord nog niet gesproken. Met 8 miljoen euro kunnen we niet zoveel', deelde Hamster destijds mee.


Inzet beloond

Moes was ook niet tevreden met de 8 miljoen euro waarover eerder werd gesproken 'Samen met het CDA hebben we druk uitgevoerd om deze regeling erdoor te krijgen. Onze inzet wordt nu een keer beloond.'

Ook komt er in Drenthe meer geld beschikbaar voor de aankoop van grond voor de stikstofaanpak en Natuur Netwerk Nederland. Een meerderheid van Provinciale Staten stemde voor een voorstel om het krediet te verhogen met 38 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer