Glastuinders moeten energieverbruik in kaart brengen

Ondernemers in de glastuinbouw moeten voor 1 december 2023 hun energieverbruik in kaart hebben gebracht. Dat maakt het kabinet bekend. Daarmee vervalt de uitzonderingspositie die de sector eerder had op de verscherpte energiebesparingsplicht.

Glastuinders+moeten+energieverbruik+in+kaart+brengen
© Dirk Hol

Bij de aankondiging van het hulppakket voor de glastuinbouw in april liet het kabinet al doorschemeren dat onderzocht werd om deze sector ook onder de verscherpte energiebesparingsplicht te laten vallen. Concreet betekent het dat bedrijven die jaarlijks meer dan 170.000 kuub gas of 10 miljoen kilowattuur elektriciteit verbruiken, verplicht onderzoek moeten doen naar besparingen. Als die investeringen vervolgens binnen vijf jaar terug te verdienen zijn, dan moeten zij daar verplicht in investeren.

Het aantal bedrijven dat onder de regeling valt, neemt hierdoor naar schatting met 15.000 bedrijven toe. Verder wordt verwacht dat ruim 4.600 kaslocaties in Nederland in aanmerking komen voor verplichte besparing. 'Deze ondernemers moeten rekening houden met een investering van 11.500 tot 12.500 euro', staat in het Ontwerpbesluit en de Nota van toelichting.


Ongeveer 2.600 glastuinbedrijven moeten naar schatting rapporteren vanwege de informatieplicht. 'Dit brengt een financiële last van 0,5 tot 1 miljoen euro met zich mee. Na de eerste keer zakt dat bedrag terug naar 400.000 tot 780.000 euro', aldus de documenten vanuit het kabinet.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer