Twentse boerinnen willen gebiedsfonds met vers geld

De Twentse boerinnen Heleen Lansink en Els Uijterlinde hebben een plan bedacht waarmee boeren in Twente enkele tienduizenden euro's per jaar kunnen verdienen met het leveren van biodiversiteit, een mooi landschap, schoon water en minder emissies.

Twentse+boerinnen+willen+gebiedsfonds+met+vers+geld
© Léonie Vaarhorst

De twee boerinnen hebben hun idee in opdracht van het ministerie van LNV uitgewerkt. 'We hebben meegedaan aan een webinar van LNV over het belonen van boeren aan de hand van kritische prestatie-indicatoren (KPI's)', zegt Uijterlinde. 'We dachten toen: dit gaat over ons gebied, wij kunnen zoiets fiksen.' Daarvan wisten ze het ministerie ook te overtuigen. Met geld van LNV en provincie Overijssel hebben ze hun ideeën uitgewerkt.

Zo moet er een gebiedsfonds komen waarin op den duur jaarlijks rond de 49 miljoen euro omgaat. Daarmee kunnen 1.300 Twentse boeren een extra inkomen verwerven van tot wel 40.000 euro per jaar, als ze voldoen aan een aantal stevige maatschappelijke diensten en hun bedrijf integraal gaan verduurzamen.

Het geld voor het fonds komt niet alleen van gebruikelijke partijen zoals agribusiness en banken. De boerinnen zijn juist op zoek naar 'vers geld' uit de bouw, van andere bedrijven en de toeristische sector.


Enorme waardering

In de vele gesprekken die beide vrouwen met het Twentse bedrijfsleven hebben gevoerd, ontdekten ze dat die de agrarische sector enorm waarderen.

'Bedrijven hebben baat bij een leefbaar platteland en een landschap dat wordt onderhouden. Zonder dat geen werknemers of aantrekkelijk vestigingsklimaat. Ook andere bedrijven hebben verplichtingen op het gebied van klimaat en landschap. Dat kunnen ze ook laten doen door agrarische bedrijven. Daar willen ze voor betalen.'


Stuurgroep

Samen met Lansink heeft Uijterlinde een uitgewerkte verkenning op papier en is een stuurgroep opgericht met vertegenwoordigers van de bouw, agrarische natuurcollectieven, VNO-NCW, Twente Board, Twente Marketing en provincie Overijssel. Die gaat nadere invulling geven aan de plannen.

'Wat is van waarde om na te streven en wat is het waard, dat is de kern waar het om gaat', licht Uijterlinde toe. 'Daarna moet je praten over de KPI's, de borging en de verdere uitvoering.' Daarom wordt gezocht naar een professionele projectleider, betaald met geld van LNV en de provincie.

De boerinnen hopen dat volgend jaar het eerste geld in het fonds komt waarmee ze in een pilotgebied met een beperkt aantal KPI's aan de slag kunnen. Daarna willen ze dat er snel kan worden opgeschaald.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer