Zuidelijke agrariërs maken hun punt bij landbouwminister

Honderd boeren en tuinders uit Noord-Brabant en Limburg kwamen 17 oktober naar Horst om met landbouwminister Piet Adema in gesprek te gaan. Insteek van de minister: kennismaken en 'bouwstenen ophalen' om straks een landbouwakkoord te kunnen sluiten. Het woord dat hij deze avond het meest zou gebruiken: samen.

Zuidelijke+agrari%C3%ABrs+maken+hun+punt+bij+landbouwminister
© dirk hol

Eerder op de dag had de landbouwminister een werkbezoek afgelegd bij een akkerbouwer in Limburg en daarna dineerde hij met tien mensen: agrarisch ondernemers en belangbehartigers.

Aan het gesprek tijdens dat diner houdt ZLTO-bestuurder Janus Scheepers een goed gevoel over. 'Punten die voor ons heel belangrijk zijn hebben we op tafel kunnen leggen, zoals de Kaderrichtlijn Water en het addendum op het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. We willen een gelijk speelveld met België en Duitsland en zijn bereid om daarvoor de bouwstenen aan te dragen.'


Goed geluisterd

Aan tafel zat ook bestuurslid Rianne van Helmond van ZLTO-afdeling De Peel. 'Minister Adema heeft goed naar ons geluisterd', vindt de melkveehouder. 'We maakten duidelijk dat ons vertrouwen in de overheid tot een nulpunt is gedaald en dat we geen uitweg meer zien in alle regels die zich blijven opstapelen.'

Volgens Van Helmond was het een breed gesprek. 'Het ging over meer dan alleen stikstof. We hebben onze zorgen over de indeling in zones uitgesproken en willen nergens ingeduwd worden. Waarop de minister aangaf dat er ook geen prikkeldraad omheen zit.'


Niet te doen

Tijdens het eten werd de minister gewezen op het beleid van de provincie Noord-Brabant. Van Helmond: 'Voor 1 april een vergunning aanvragen voor stalvloeren, dat is niet te doen. Ga naar Brabant, hebben we gezegd. Over de halvering van de veestapel stelde de minister ons gerust, krimpen is geen doel op zich. Boeren en woningbouw moesten niet tegenover elkaar staan. Ik vind het goed dat hij zulke dingen benoemt.'

De meeste collega's die Rianne van Helmond naderhand sprak, waren gelijkgestemd. 'Positief over de persoon, maar we hebben toch allemaal twijfels of Adema niet tegen een muur aan gaat lopen. Wat gaat hij er voor ons uithalen? Aan zijn instelling zal het niet liggen, want ik geloof dat hij op zijn manier het beste met ons voorheeft. Maar of hij binnen de gegeven kaders gaat slagen, dat wordt heel moeilijk, denk ik.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer