Minister Adema wil hele keten betrekken bij landbouwakkoord

De hele keten moet betrokken worden bij de totstandkoming van een landbouwakkoord. Landbouwminister Piet Adema mikt op een breedgedragen akkoord, met langjarige, afrekenbare afspraken.

Minister+Adema+wil+hele+keten+betrekken+bij+landbouwakkoord
© Dirk Hol

Dat bleek donderdag tijdens het commissiedebat Landbouw, Klimaat en Voedsel. Adema (ChristenUnie) gaf daar iets prijs van zijn ideeën over het landbouwakkoord en verscheidene Tweede Kamerfracties ontvouwden alvast hun visie over een akkoord.

Zo wil D66 graag een stok achter de deur, omdat er volgens Kamerlid Tjeerd de Groot geen enkel akkoord met de landbouwsector is waar de sector zich ook aan heeft gehouden. Ook wil hij dat de rol van ketenpartijen als supermarkten via de wet kunnen worden gehouden aan het akkoord.


GroenLinks bepleit een landbouwakkoord dat langjarig meegaat en dus breedgedragen wordt, ook als de politieke verhoudingen na de volgende verkiezingen wellicht anders liggen. Roelof Bisschop (SGP) ziet dit ook het liefst: 'Laten we samen werken aan een zo breed mogelijk draagvlak, maar daarin wel keuzes maken. Gestelde doelen moeten haalbaar zijn voor de sector, zodat onze voedselproductie niet in gevaar komt.'


Grote opgave

De minister ziet een prominente plek voor ketenpartijen in het landbouwakkoord. 'Want daar ligt een heel grote opgave', aldus Adema. 'Ik heb een afspraak staan met de Autoriteit Consument & Markt om te kijken hoe we marktordening zodanig kunnen organiseren dat het verdienmodel voor boeren robuuster wordt.'

In eerste instantie mikt Adema op goede afspraken met de ketenpartijen aan zowel de aanvoer- als de afnamekant. 'Maar ik schuw harde instrumenten niet als afrekenbare afspraken niet worden nagekomen. Eerst de wortel, maar de stok staat klaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer