Vlaamse sierteeltsector ziet omzet met 5 procent dalen

De omzet van de Vlaamse sierteeltsector daalt dit jaar met ongeveer 5 procent, stelt de Belgische landbouworganisatie Boerenbond. Het dalende consumentenvertrouwen en de oplopende inflatie liggen hieraan ten grondslag.

Vlaamse+sierteeltsector+ziet+omzet+met+5+procent+dalen
© LLTB

Vooral de vraag naar perkplanten en bloeiende kamerplanten valt dit jaar tegen, schrijft Boerenbond in de jaarresultaten van de Vlaamse land- en tuinbouw 2022. Door een combinatie van het overaanbod en een zwakke vraag is 15 tot 20 procent van de perkplantenproductie niet verkocht. Voor bloeiende kamerplanten is de verwachting dat het verkochte volume 15 procent lager ligt dan één jaar eerder.

De productie van bollen en knollen daalt dit jaar naar schatting met 17 procent. 'De definitieve opbrengsten zijn pas na de oogst in november bekend, maar onze verwachting is dat die door droogte en hitte aanzienlijk lager liggen dan vorig jaar', schrijft de landbouworganisatie. Snijbloemen werden dit jaar 7 procent minder geproduceerd. De productie van bloeiende planten is met 5 procent gedaald.

Boerenbond krijgt de laatste tijd ook steeds meer signalen van telers die hun teelt koud zetten tot 10 graden Celsius of vorstvrij laten vanaf november. Dit grotendeels vanwege de hoge energiekosten. 'Daarom verwachten wij geen of weinig productie tot het voorjaar van 2023.' Telers laten aan de bond weten niet meer te telen dan vooraf wordt besteld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer