Denkavit ervaart geen darmproblemen bij Duroc-genetica

'Bij goed kraamstalmanagement en een gezonde zeugenstapel maakt de keuze voor een darmgevoeligere eindbeer niets uit. Er zijn bij ons daardoor geen gezondheidsproblemen ontstaan', stelt productmanager Ashley Sijmonsbergen van Denkavit Pig Farm in het Gelderse Voorthuizen. Die conclusie trekt ze na de overschakeling op Duroc-genetica.

Denkavit+ervaart+geen+darmproblemen+bij+Duroc%2Dgenetica
© Studio Van Assendelft

'Als producent van jongdiervoeders hadden we verwacht meer darmproblemen te krijgen en specifieke voeders of een aangepaste voerstrategie voor de biggen te moeten ontwikkelen', geeft Sijmonsbergen aan. Naast blanke liggen er ook rood gevlekte biggen bij de TN70-zeugen in de vrijloopkraamhokken bij Denkavit Pig Farm.

De grote tomen ogen uitermate vitaal en van achter de ramen valt nergens een spoor van diarree te ontdekken. Dat konden de ruim honderd deelnemers dinsdag aan het event 'Liefde gaat door de darm' met eigen ogen zien. Ceva Santé Animale en Denkavit hielden dat samen voor varkenshouders, dierenartsen en andere erfbetreders.


Alles goed voor elkaar

Sijmonsbergen meldt dat er geen darmgezondheidsproblemen zijn ontstaan sinds de overschakeling dit voorjaar van de TN Tempo op de Deense Duroc van Klasse. 'Als je net als wij als voeronderzoekscentrum alles goed voor elkaar hebt in de kraamstal en opfokstal, dan hoeft genetica met gevoeligere darmen in je hokken geen extra problemen op te leveren.'

Zij doelt daarmee onder meer op een goede biestvoorziening, het stimuleren van de voeropname voor spenen en de juiste opeenvolging van biggenvoeders. Toch klonken uit de deelnemers andere geluiden uit de praktijk door. Duroc-genetica is gevoeliger voor darminfecties, waardoor meer diarree ontstaat na stressmomenten. Tomen groeien in het kraamhok al uiteen en er moet vaker ingegrepen worden.


Kostbare oplossing

Na een diagnose kan vaccineren tegen een specifieke darmkiem een kostbare oplossing zijn. 'Daarom zijn wij overgeschakeld op het gebruik van sperma van de TN Tempo-beer', meldde varkenshouder Theo Vernooij uit Nijkerk. 'Deze biggen zijn robuuster, vreten beter, hebben een hoger speengewicht en het is makkelijker werken.'

Vervolgens ontstond een discussie over de verschillen tussen Duroc's van verschillende geneticaleveranciers. De conclusie was: de ene Duroc is niet de andere. Als darmen van Duroc-biggen in de kraamstal goed worden getraind door vaak, vers en goed verteerbaar voer te geven, dan is een speendip net als bij andere gezonde genetica te voorkomen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer