Greenports Nederland werpt blik vooruit naar 2027

Het Nationaal Tuinbouwcongres dat op 5 oktober plaatsvond, stond in het teken van samenwerken, inspireren en vooruitkijken. En vooruitkijken, dat werd gedaan. Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Greenports Nederland nam de honderden aanwezigen namelijk mee naar het Tuinbouwcongres van 5 oktober 2027.

Greenports+Nederland+werpt+blik+vooruit+naar+2027
© Rolf van Koppen

Als Bom-Lemstra haar agenda opent op 5 oktober 2027, dan hoopt zij die ochtend een introductie te hebben van een nieuwe digitale oplossing waarmee het glastuinbouwcluster in samenwerking met de gebouwde omgeving de vraagstukken op het gebied van energiecongestie kan oplossen. 'Kassen leveren op dat moment, naast 15 procent van de elektriciteitsvraag, ook nog eens 5 procent van de Nederlandse warmtevraag. Wij zijn tegen die tijd een onderdeel geworden van de gebouwde omgeving', schetst ze.

De sierteeltsector heeft volgens de voorzitter van Greenports Nederland over vijf jaar goed ingespeeld op de consumentenbehoefte om planten in te zetten als gamechangers. 'De keten veredelt en vermeerdert voor binnen- en buitenlands gebruik, met een dubbele functie: CO2-vastlegging, luchtzuivering, biodiversiteit en klimaatadaptatie. En nog mooier. Tegen die tijd voorzien we planten van educatieve apps, waardoor de jeugd plant solutions ontdekt voor het klimaatvraagstuk.'


Nederlands product in het schap

Over vijf jaar verzorgt de Nederlandse telersvereniging voor groenten en fruit het complete winkelschapsprogramma van de grote retailers. 'Daarbij worden alleen producten van een hoog duurzaamheidsgehalte aangeboden, die lokaal of internationaal verzorgd zijn. Zowel vanuit verticale landbouw als in de winter vanuit bijvoorbeeld Zuid-Europa', schetst Bom-Lemstra het publiek.

Als we blijven nadenken over innovatie, dan gaan we deze dromen waarmaken

Adri Bom-Lemstra, voorzitter Greenports Nederland

De voorzitter van Greenports Nederlands vervolgt: 'De greenports spelen tegen die tijd een grote rol in de gebiedstransities.' Ze doelt er daarbij op dat tuinbouwgebieden gewaardeerd worden vanwege hun capaciteit en mogelijkheden rondom energielevering, waterwerving en de omzet van lokale kringlopen. 'En we exporteren het model van regionale tuinbouwkringlopen ook naar andere regio's.'


Digitale systemen

Bom-Lemstra hoopt dat we de Nederlandse productstromen en de local for local-productstromen weten te combineren door middel van digitale systemen. 'Daar verspillen we over vijf jaar 20 procent minder voedsel.' Nederland blijft verder een belangrijk handelsland. 'Onze familiebedrijven zijn opgeschaald, wellicht met een buitenlandse vestiging. Mede door de instroom van private equity kan dat uiteindelijk lijden tot meer innovaties dan voor de huidige energiecrisis.'

Hoewel dit nog dromen zijn, geeft de voorzitter van Greenports Nederlands aan dat de eerste zaadjes hiervoor al wel zijn geplant. 'Het is een proces van toewijding en hard werken. Deze veranderingen vinden niet van de ene op de andere dag plaats. Maar als we blijven nadenken over innovatie en voorop willen blijven lopen, dan ben ik ervan overtuigd dat we deze dromen waar gaan maken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer