Onderzoek geeft handvatten voor risico-analyse erwinia in pootgoed

Met de resultaten van het onderzoeksproject naar de verspreiding van rotbacteriën in aardappelen kunnen aardappeltelers een risico-inschatting maken voor hun eigen erwinia situatie.

Onderzoek+geeft+handvatten+voor+risico%2Danalyse+erwinia+in+pootgoed
© Koos van der Spek

Op basis van een kosten-batenanalyse kunnen de telers besluiten welke maatregelen zij moeten nemen om op hun bedrijf de problemen met erwinia te beheersen. Te denken valt dan aan het verwijderen van rotte knollen tijdens de oogst en het reinigen en desinfecteren van machines bij het wisselen tussen te oogsten percelen.

Veldproeven voor onderzoeksproject PPS Verspreiding rotbacteriën zijn uitgevoerd in 2020 en 2021 door onderzoekers van Wageningen University & Research. Het project is onderdeel van het Plan van Aanpak Erwinia dat gefinancierd wordt door BO Akkerbouw. Vanuit dit plan wordt gewerkt aan oplossingen om problemen met bacterierot de baas te kunnen.


Bacteriën overleven één dag op machines

Belangrijke bevinding in het onderzoek is dat versmering van aardappelen vooral plaatsvindt in de eerste 30 tot 50 meter na de oogst van een besmette knol. Verder blijkt dat de afharding van knollen geen significant effect heeft op de mate van besmetting. Ook stelden de onderzoekers vast dat overleving van bacteriën op machines beperkt blijft tot gemiddeld één dag en nog korter bij warm en droog weer en ook veel korter bij gebruik van ontsmettingsmiddelen.

Erwinia-bacteriën veroorzaken in Nederland grote schade in land- en tuinbouwgewassen. Alleen al in pootaardappelen is de geschatte schade in financiële waarde 20 tot 30 miljoen euro op jaarbasis. Tegen de betreffende bacteriën is geen resistentie bekend in aardappelrassen en ook is een bestrijding niet mogelijk. Beheersing is alleen mogelijk door verbeterde bedrijfshygiëne en de juiste teeltmaatregelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer