Rusland stevent af op record tarweoogst

Op basis van de oogstresultaten is de prognose voor de Russische tarweproductie van dit seizoen met 3 miljoen ton naar boven bijgesteld tot 91 miljoen ton.

Rusland+stevent+af+op+record+tarweoogst
© Twan Wiermans

Russische tarwetelers stevenen daarmee af op een productierecord. Vorig jaar (seizoen 2021-2022) nog produceerden de Russen 75 miljoen ton tarwe en in seizoen 2020-2021 was dat ruim 85 miljoen ton. Dat blijkt uit de meest recente prognosecijfers van het Amerikaanse landbouwministerie USDA die gepubliceerd staan in het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport van september.

Naast Rusland is ook USDA iets optimistischer over de tarweopbrengsten in Oekraïne. In een eerder Wasde-rapport is uitgegaan van een productie van 19,5 miljoen ton, dat wordt nu 1 miljoen ton hoger ingeschat. Vorig jaar echter produceerde Oekraïne nog 33 miljoen ton tarwe en daarvan was toen 19 miljoen ton bestemd voor de wereldhandel. Nu verwacht USDA dat Oekraïne 11 miljoen ton tarwe beschikbaar heeft voor export.


Hoger tarweverbruik

USDA stelde in het septemberrapport de totale wereldproductie van tarwe met ruim 4 miljoen ton naar boven bij tot 784 miljoen ton. Ook het verbruik van tarwe wordt 2,5 miljoen ton hoger ingeschat en komt op 791 miljoen ton. Het hogere verbruik wordt vooral toegeschreven aan de veevoerfabrikanten. Die lijken nu weer meer tarwe te gebruiken als gevolg van de tegenvallende oogstresultaten voor mais.De theoretische eindvoorraad voor tarwe op 1 juli 2023 berekent USDA nu op 268,5 miljoen ton. Dat is 1 miljoen ton meer dan de berekening van vorige maand. Wel is de eindvoorraad voor tarwe lager dan de voorgaande jaren. Omgerekend is 268,5 miljoen ton voldoende om de wereldbevolking 17,6 weken van tarwe te voorzien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer