Prijs voor laatste rode uien gaat naar 40 euro

Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) in Emmeloord noteert donderdag 32 tot 40 euro per 100 kilo voor 60 procent grove rode uien. Volgende week is waarschijnlijk de laatste notering voor dit seizoen.

Prijs+voor+laatste+rode+uien+gaat+naar+40+euro
© Twan Wiermans

Deze notering is gemiddeld 2 euro hoger dan vorige week. Voor de 30 tot 60 procent grove uien steeg de notering 1,50 euro naar 28 tot 32 euro per 100 kilo. De noteringscommissie omschrijft de markt voor rode uien al weken als vast. Dat is een indicatie dat er meer vraag is dan aanbod.

De prijzen voor rode uien in het grove segment zijn vanaf het begin van het jaar al gemiddeld 14 euro per 100 kilo gestegen. VTA stelde eerder vast in een inventarisatie dat al relatief vroeg in het seizoen betrekkelijk veel rode uien van oogst 2021 waren afgeleverd. Verder waren de opbrengsten van de rode uien gemiddeld wat lager dan die van de gele en lijken rode uien ook iets gevoeliger voor valse meeldauw.


Rode uien zijn bijna op

Volgens inkoper Arjen van Ramshorst van uienexportbedrijf FlevoTrade in Dronten zijn de sterk oplopende noteringen vooral een gevolg van de schaarste. 'De Nederlandse rode uien van oogst 2021 zijn bijna op en dat is iets eerder dan normaal. Sorteerders die echt nog product nodig hebben, willen daar nu wel iets meer voor betalen. Vanaf volgende week kunnen ze beschikken over import uit onder meer Egypte.'

LNCN zal volgende week de laatste rode uien van dit afzetseizoen noteren, verwacht hij. 'De markt voor rode uien heeft het hele jaar eigenlijk goed gelopen. Er was steeds volop vraag en de prijzen waren al afland snel boven de 20 euro per 100 kilo. Telers waren daardoor ook geneigd om snel te leveren.'


Hoge kwaliteitseisen

De exportmarkt voor rode uien blijft voor een groot deel beperkt tot Europa en soms zijn er ook kansen op de Aziatische markt. Ten opzichte van gele zijn bij de rode uien de kwaliteitseisen vaak nog hoger. Dat is ook een verklaring voor de relatief grote bandbreedte in de notering en daarmee het verschil tussen de onderkant en de bovenkant van de markt. Vooral de grofte wordt dit jaar goed betaald op de markt voor rode uien, weet Van Ramshorst.

Ook de gele uien noteren deze week een fractie hoger. Voor de grove sortering worden op de landbouwbeurzen in Emmeloord en Goes inmiddels indicatieprijzen afgegeven van 13 tot 15 euro per 100 kilo. Voor gele uien wordt de markt als prijshoudend omschreven.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer