Ruitzaai vermindert waterafspoeling en erosie

Loonbedrijf Keulers uit het Limburgse Beek zaait een perceel mais in volgens de ruitzaaimethode. Dat gebeurt om waterafspoeling en erosie te verminderen.

Boeren, WUR, LLTB, provincie Limburg en waterschap Limburg hebben de afgelopen drie jaar gezamenlijk praktijkproeven uitgevoerd om extra water vast te kunnen houden op landbouwpercelen in Zuid-Limburg. De resultaten van het afgelopen jaar zijn positief. Dat geldt ook voor de jaren ervoor.

Bij ruitzaai wordt de mais gezaaid op een rijafstand van 37,5 centimeter in plaats van de gebruikelijke 75 centimeter. Daarnaast worden de planten optimaal verdeeld in de rij, zodat je een ruitpatroon krijgt. 'We zien dat door de betere plantverdeling er minder waterafstroming is', zegt LLTB-regiobestuurder Bert Merx. 'Zuid-Limburg is een erosiegevoelig gebied en je wilt niet dat na een regenbui de grond beneden in het dorp ligt.'


Afstroming

Op een perceel iets verderop is al eerder gezaaid en is de ruitzaai goed zichtbaar. Gemiddeld werd er 60 procent minder afstroming vastgesteld bij de ruitzaai in vergelijking met de 75 centimeter zaai. Loonbedrijf Keulers heeft speciaal voor het ruitzaaien de daarvoor gebruikte machine aangeschaft. De intentie was om dit jaar 100 hectare te zaaien, maar inmiddels staat de teller al op 160 hectare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer