Meer compensatie voor boeren langs Drentsche Aa

Boeren die in het stroomgebied van de Drentsche Aa gebruikmaken van de compensatieregeling van Waterbedrijf Groningen, kunnen deze voortaan combineren met de regeling voor agrarisch natuurbeheer ANLb.

Meer+compensatie+voor+boeren+langs+Drentsche+Aa
© Waterbedrijf Groningen

De compensatieregeling van het waterbedrijf is deze week voor nog eens vier jaar verlengd. In ruil voor het niet bespuiten van stroken langs waterlopen, krijgen deelnemende boeren een vergoeding voor gederfde inkomsten en het meerwerk dat dit oplevert.

De partijen zijn nu ook overeengekomen dat die stroken tevens kunnen worden ingezet in agrarisch natuurbeheer als bloem- en kruidenrijke bufferzones. Daarmee wordt de deelname aan beide regelingen een stuk aantrekkelijker. Afgesproken is dat de combinatie wordt aangemerkt als groen-blauwe dienst.


Buffer

In het Drentsche Aa-gebied zijn zo'n 45 boeren die meedraaien in de compensatieregeling van het waterbedrijf. Ze hanteren een buffer van 4 meter tot de waterloop waar geen gewasbeschermingsmiddelen worden toegepast. Dit vermindert de kans op drift en afspoeling van chemische middelen.

In het hele stroomgebied van de Drentsche Aa geldt al het voorschrift dat geen oppervlaktewater wordt gebruikt voor gewasbevloeiing. Het water uit de Drentsche Aa wordt gebruikt voor de winning van drinkwater voor de stad Groningen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer