Trekkers in beslag genomen voor start protestactie Prinsjesdag

Een groep boeren die vandaag naar Den Haag wilde komen, is net buiten het centrum tegengehouden. De politie nam vier trekkers in beslag. Boeren zijn op Prinsjesdag van harte welkom in Den Haag, maar niet met groot materieel, zegt de Haagse burgemeester Jan van Zanen.

Trekkers+in+beslag+genomen+voor+start+protestactie+Prinsjesdag
© ANP

De boeren maakten deel uit van een grotere groep die op Prinsjesdag naar de Hofstad is gekomen om te demonstreren. Een aantal boeren is omgekeerd toen de politie hen tegenhield. Minstens vier trekkers zijn blijven staan en worden weggehaald. De politie laadt de machines op een oplegger en voert ze af. Er is ook een legervoertuig aanwezig om de trekkers weg te voeren. Dat gebeurt volgens een verslaggever in goede orde, er zijn zover bekend geen arrestaties verricht.

'Wij hebben zojuist in Den Haag bij het Schenkviaduct een aantal trekkers in beslag genomen wegens het overtreden van het noodbevel. Boeren probeerden met hun trekkers naar het centrum te rijden en volgden onze aanwijzingen niet op', zo meldt de politie op Twitter.Ook elders in of bij Den Haag zijn groepen boeren staande gehouden. Dat gebeurde onder meer op de Benoordenhoutseweg en volgens lokale media ook bij de Koningstunnel, vlak bij het Centraal Station. Bij Nootdorp reed dinsdagochtend een colonne van zo'n veertig trekkers richting het centrum.


Noodbevel

De gemeente gaf vanochtend vroeg een noodbevel af 'wegens ernstige vrees voor verstoring van de openbare orde en veiligheid op Prinsjesdag'. Desalniettemin verheugt burgemeester Van Zanen zich op een vrolijke dag. 'Zoals het strand bij Scheveningen hoort, hoort Prinsjesdag bij Den Haag. De eerste twee keren was ik eerlijk gezegd een beetje teleurgesteld dat ik het niet in het echt kon meemaken. Maar nu kan het weer, met alles erop en eraan, dus ik verheug me er zeer op.'

Naast de boeren die naar Den Haag komen om te protesteren, hebben vijf groepen van tevoren aangekondigd dat ze een demonstratie houden tijdens Prinsjesdag. 'En dat kan gewoon. Er zullen ook ongetwijfeld andere mensen zijn die hun mening laten zien of horen en dat hoort er een beetje bij.' Demonstranten moeten zich wel gedragen, vindt de burgemeester. 'Maar dat doen verreweg de meeste mensen ook.'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima rijden om 13 uur vanaf Paleis Noordeinde naar de schouwburg. Voor het eerst sinds 2019 mogen er weer mensen langs de route staan. In 2020 en 2021 mocht dat niet vanwege het coronavirus. De koning hield toen zijn troonrede in de Grote Kerk. De omgeving daarvan was met hekken afgeschermd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer