Peiling wijst uit: energie-intensieve sectoren vrezen rode cijfers

Een kwart van de ondernemers in de energie-intensieve sectoren denkt dit jaar al serieus verlies te draaien als gevolg van de extreem hoge energieprijzen. Dat blijkt uit een peiling van VNO-NCW en MKB-Nederland in samenwerking met verschillende brancheorganisaties. Nog eens 33 procent verwacht volgend jaar rode cijfers.

Peiling+wijst+uit%3A+energie%2Dintensieve+sectoren+vrezen+rode+cijfers
© dirk hol info@dirkhol.nl

Uit de peiling van de belangenorganisaties komt naar voren dat een derde van de ondernemers drie tot acht keer zoveel betaalt voor elektriciteit als vorig jaar. Ongeveer 37 procent betaalt twee tot drie keer zoveel. Daarbovenop geeft 27 procent van de ondervraagde ondernemers in de energie-intensieve sectoren aan dat de gasprijzen ook drie tot acht keer over de kop zijn gegaan. Bij 29 procent is dat twee tot drie keer.

De forse stijging van de energieprijzen zorgt ervoor dat een kwart van deze ondernemers verwacht dit jaar al verlies te lijden. Dat heeft volgens de twee brancheorganisaties vooral te maken met het feit dat zij de gestegen kosten niet of nauwelijks kunnen doorberekenen. 'Zij willen zichzelf immers niet uit de markt prijzen, hebben te maken met langlopende contracten of krijgen hun prijzen opgelegd door de opdrachtgever', staat in het onderzoek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer