Nieuwe tabellen Uniformeringsafspraken Varkenshouderij

De Uniformeringsafspraken Varkenshouderij zijn aangepast. De bestaande afspraken dateren uit 2012 en de daarin gehanteerde gewichtstrajecten passen niet meer bij de actuele situatie in de varkenssector.

Nieuwe+tabellen+Uniformeringsafspraken+Varkenshouderij
© Henk Riswick Fotografie

Zo is bijvoorbeeld in tien jaar tijd het aflevergewicht toegenomen met circa 8 kilo. Ook de groei en voeropname zijn gewijzigd. Voor het juiste inzicht in deze cijfers, de juiste correctiefactoren en het inbouwen daarvan in managementsystemen zijn nieuwe tabellen voor de Uniformeringsafspraken Varkenshouderij gemaakt. Het beheer en onderhoud van de nieuwe rekenregels en definities voor kengetallen wordt belegd bij de vereniging AgroConnect.


In de nieuwe uniformeringsafspraken is een gewichtstraject van 25 tot 125 kilo vastgesteld. Het 'oude' traject was 25 tot 117 kilo. Een hogere voeropname geeft echter een hogere opname van energie, waardoor de energiewaardeconversie (EW-conversie) ook stijgt.

Het gemiddelde aflevergewicht van 125 kilo komt daardoor hoger uit dan in de tabel uit 2012. Behalve de aanpassing van de cijfers voor de afzonderlijke groepen borgen, zeugen en beren, zijn ook cijfers voor de combinaties borgen/zeugen en beren/zeugen opgenomen.


De groeitrajecten van 25 tot 125 kilo zien er nu als volgt uit:

- borgen: 877 gram/dag en 2,95 EW-conversie;
- zeugen: 870 gram/dag en 2,82 EW-conversie;
- beren: 901 gram/dag en 2,64 EW-conversie;
- borgen/zeugen: 870 gram/dag en 2,90 EW-conversie;
- beren/zeugen: 885 gram/dag en 2,73 EW-conversie.

In de nieuwe versie van de uniformeringsafspraken zijn ook een aantal aan het groeitraject gerelateerde wijzigingen doorgevoerd. Zo zijn bijvoorbeeld de tabellen met het relatieve groeiverloop, de marginale EW-conversie en cumulatieve voeropname gewijzigd. De aanpassing is ook gebruikt om de kengetallen 222 (balansverschil per gemiddeld aanwezige zeug), 228 (voerwinst per afgeleverde big) en 237 (saldo per afgeleverde big) te actualiseren.


Per 1 januari 2023

De wijzigingen gaan in per 1 januari 2023, zodat softwarebedrijven de tijd hebben deze door te voeren in hun managementsystemen. Om historische gegevens te kunnen blijven vergelijken, zal er tijdelijk met twee versies kengetallen gewerkt moeten worden. Later dit jaar komt de werkgroep met een uitleg over de impact van de wijzigingen op een aantal rekenregels.

De opdracht voor de aanpassingen is verstrekt en gefinancierd door Producenten Organisatie Varkenshouderij, de uitvoering was onder leiding van Wageningen Livestock Research in handen van een werkgroep van een groot aantal partijen uit de varkenssector. Het resultaat is afgestemd met een klankbordgroep, bestaande uit vertegenwoordigers uit de sector.


• Klik voor Uniformeringsafspraken Varkenshouderij 2022 op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer