Emoties boer lopen op tijdens Statencommissie: 'Ik raak mijzelf kwijt'

De emoties van melkveehouder Erwin Bijman uit Ten Boer liepen woensdag hoog op tijdens zijn inspraak in de Statencommissie over stikstof in Groningen. Zeker toen hem werd gevraagd wat het persoonlijk met hem doet. 'Ik raak mezelf kwijt.'

Emoties+boer+lopen+op+tijdens+Statencommissie%3A+%27Ik+raak+mijzelf+kwijt%27
© Huisman Media

Bijman zei veel stress te ervaren door de ontwikkelingen in de agrarische sector. 'We komen moeilijk rond. Mijn vrouw werkt gelukkig buitenshuis. Ik heb slapeloze nachten van het einde van de derogatie. Mijn zonen van 1,5 en 4 jaar doen alles na met hun trekkertjes, ze ploegen en kuilen in. Hoe moet ik mijn oudste van vier vertellen dat we straks misschien geen boerderij meer hebben? Ik raak hem en mijzelf kwijt.'

'De boerderij is mijn alles', vervolgde Bijman zijn emotionele betoog. 'Ik zou niet weten wat ik hierna moet doen als ik geen bedrijf meer heb. Mijn opa is begonnen in de jaren zestig van de vorige eeuw. Mijn vader heeft het overgenomen. Ik wil het ook graag overnemen. Door het stikstofkaartje van minister Christianne van der Wal krijgen wij misschien wel geen financiering meer van de bank.'


'Voedsel wordt onbetaalbaar'

Kort daarvoor had Bijman bij de commissieleden zijn zorgen geuit over de voedselvoorziening in Nederland als er bedrijven moeten stoppen vanwege de stikstofopgave en de derogatie die er straks vanaf gaat. 'Voedsel wordt onbetaalbaar. Ga absoluut niet akkoord met de stikstofdoelen', riep hij de Groninger politici op.


De Ten Boerster melkveehouder rekende de Statenleden voor dat hij, wanneer hij minder mest mag uitrijden en meer kunstmest moet aanvoeren, 'zijn volledige jaarinkomen op 10.000 euro na' hieraan kwijt is. 'Kunstmest is onbetaalbaar geworden door de hoge gasprijs. We zijn niet grondgebonden. Ik mag 1.700 kuub straks niet uitrijden. Om dat af te voeren, kost mij dat 15 tot 20 euro per kuub. We gaan minder voedsel van het land afhalen. Na de energiecrisis komt er een voedselcrisis bij.'


Emissiearme vloeren

Ook het recentelijk afschieten door de Raad van State van emissiearme vloeren zit Bijman hoog. 'Innoveren frustreert. Niets is goed genoeg volgens de geleerden.' Volgens hem moet een belangenorganisatie als LTO Noord in Den Haag veel meer pleiten voor behoud van de agrarische sector. 'We praten maar en praten maar. Dat is goed, maar kom nu eens met de doelen. De agrarische sector gaat om zeep', stelde het LTO Noord-lid.

Statenlid Leendert van der Laan van Partij voor het Noorden zei geraakt te zijn door het verhaal van de boer en vroeg om schorsing van de vergadering. 'We hebben even uitgebreid met beide insprekers kunnen bijpraten', deelde hij na afloop van de pauze mee. De Statencommissie vergadert woensdag onder andere over de brief die provincie Groningen stuurde naar het kabinet over de stikstofopgave en het Nationaal Programma Landelijk Gebied.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer