TNO: sturen op emissie in plaats van depositie

Om uit de stikstofproblematiek te komen, moet de focus verlegd worden van het sturen op depositie naar het sturen op emissies. Dat zou moeten worden gecombineerd met verfijnder meten van emissies aan de bron. Dat staat in de dinsdag verschenen analyse 'Een weg uit de stikstofproblematiek' van TNO.

TNO%3A+sturen+op+emissie+in+plaats+van+depositie
© Twan Wiermans

Omdat er veel minder bekend is over emissies van ammoniak (vooral vanuit landbouw) dan van stikstofoxiden (vooral vanuit verkeer, industrie en bouw), kan een gescheiden beoordeling en saldering van ammoniak en stikstofoxiden ook sneller en robuuster ruimte geven om Nederland van het slot te krijgen, stelt TNO.

Het onderzoeksinstituut pleit er bovendien voor om in de stikstofaanpak onderscheid te maken tussen oplossingen op korte en op middellange termijn en voor dicht bij Natura 2000 gelegen gebieden en verder gelegen gebieden. Om snel inzicht te krijgen in de lokale emissie van de individuele bronnen stelt TNO een snelle emissiescan in de Natura 2000-gebieden voor.'Verleg de focus van depositie naar het meten van emissies van lokale en individuele bronnen en wat daarvoor nodig is. Daar zitten de knoppen waar ondernemers en de overheid aan kunnen draaien. Dat kan ons helpen om uit de stikstofimpasse te komen', stelt managing-director TNO Circulaire Economie en Milieu Marinke Wijngaard.


Satellietmetingen

Volgens de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek resulteert dit in een transparanter systeem dat innovatie stimuleert. 'Een bijbehorend meet- en monitoringinstrumentarium is daarbij essentieel. Niet alleen gecertificeerde metingen op de grond, maar ook gevalideerd door metingen en monitoring met satellieten in de ruimte.'

TNO pleit voor een systeem van metingen aan de bron dat eenduidig de effectiviteit van maatregelen en naleving van vergunde emissies vaststelt, zodat sturen op depositie naar bronemissies ook juridisch houdbaar is. 'Dit systeem bevat: certificering, keuring en monitoring. Dat wil zeggen controle op het functioneren van de technologie in de praktijk', stelt de onderzoeksorganisatie.


Juridisch kwetsbare situaties

Zo is volgens TNO niet alleen zeker gesteld dat innovaties het bij introductie goed doen, maar ook dat juist onderhoud, toepassing en prestatie op langere termijn gegarandeerd zijn. Omdat de emissies van stikstofoxiden betrouwbaarder te meten zijn dan die van ammoniak, kan dit bij gecombineerde saldering leiden tot juridisch kwetsbare situaties.

'Het is logischer om doelstellingen voor stikstofoxiden en ammoniak apart vast te stellen. Zo kunnen de goed inzichtelijke stikstofoxiden van nieuwe activiteiten overgecompenseerd worden met reductie van bestaande stikstofoxiden. Welke activiteiten of aanpassingen kunnen worden uitgeruild, zoals bouw, verkeer en industrie, vraagt om politieke keuzes', geeft de onderzoeksorganisatie aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer