Noord-Holland vraagt Van der Wal om praktischer aanpak stikstof

Provincie Noord-Holland heeft bij stikstofminister Christianne van der Wal aangedrongen op een meer praktische insteek van de stikstofaanpak. De minister bracht maandag een werkbezoek aan de provincie, onder andere aan het veehouderijbedrijf van Jaap Prins in Grootschermer.

Noord%2DHolland+vraagt+Van+der+Wal+om+praktischer+aanpak+stikstof
© Jan Jong

Prins beheert veel natuurgronden in de Eilandspolder. Hij leidde minister Van der Wal rond op zijn bedrijf en liet tijdens een boottocht zien wat voor percelen hij in het gebied in gebruik heeft. 'Een typisch voorbeeld van een agrarisch ondernemer die een belangrijke rol speelt bij de instandhouding van de natuur en het landschap', stelt natuurgedeputeerde Esther Rommel.Er was gedurende het werkbezoek volop ruimte om duidelijk te maken tegen welke praktische problemen de agrarische beheerders aanlopen. Zo wordt er gebouwd aan een nieuwe melkveestal, die Prins graag zou voorzien van een emissiearme vloer. Rommel: 'Zijn beroep op subsidie kan vooralsnog niet worden gehonoreerd, vanwege de regels met staatssteun. Wij willen graag helpen en hebben de minister gevraagd om mee te denken over een snelle oplossing.'

Het initiatief ligt bij ons. Wij hebben kennis van het gebied, vertrouw ons dan ook dat wij met de beste passende oplossingen komen

Esther Rommel, natuurgedeputeerde in Noord-Holland

Haast geboden

Er is haast geboden, want over enkele maanden moeten de koeien naar binnen. Een bijkomend voordeel van de beoogde nieuwe vloer is dat daarmee mest zodanig kan worden opgevangen met stro, dat die heel geschikt is voor weidevogels. Rommel: 'Zonder de subsidie is die investering onhaalbaar. Het zou jammer zijn als deze mooie kans verloren gaat.'Bestuurder Jack Rijlaarsdam die namens LTO Noord bij het werkbezoek was betrokken, toonde zich teleurgesteld over de opstelling van de minister. 'Ze luistert wel geïnteresseerd naar de praktische problemen waar de sector mee worstelt en die soms averechtse effecten kunnen hebben, maar desondanks blijven de stikstofnormen heilig voor haar. Dat is het ultieme doel van het Rijk, hoe die te halen is aan de provincie. Alleen kan die weinig uitrichten, als er alleen op een kleiner aantal boeren en koeien kan worden gestuurd.'


Beheerchecks

De gedeputeerde pleit daarom voor een prominentere rol voor de uitkomsten van de beheerchecks. Daaruit moet blijken hoeveel beheerders en koeien er nodig zijn om de gebieden te beheren en de natuur in stand te houden. 'Zo is al becijferd dat voor goed weidevogelbeheer 1,5 GVE per hectare nodig is', zegt Rijlaarsdam.

'Daarbij nemen we ook ontwikkelingen vanuit het verleden mee,' vervolgt Rommel. 'De situatie in Noord-Holland is heel anders dan die in bijvoorbeeld Gelderland of Noord-Brabant. Daarom passen hier andere maatregelen beter. Welke precies, daar zijn we nu volop mee bezig in de gebiedsprocessen.'

Veenmosrietland

Dat er al goede resultaten worden bereikt met het natuurbeheer door boeren blijkt uit de aanwas van het veenmosrietland, een belangrijke Europese indicator in de Eilandspolder. Rijlaarsdam: 'Het wrange is dat er nu extra beperkingen dreigen voor ondernemers die in de buurt van dat verse veenmosrietland boeren. Dat hebben we aangekaart. De minister erkende dat dit niet fair is en gaat er naar kijken. Dat is mooi. Het laat precies zien wat de effecten kunnen zijn, als er alleen naar stikstof wordt gekeken.'

Eerder de op dag bracht Van der Wal ook een bezoek aan een PAS-melder in West-Friesland, een van de ruim tweehonderd in Noord-Holland. Die bedrijven zitten klemvast, stelt Rommel. 'Ad interim landbouwminister Carola Schouten heeft al beloofd om met een oplossing te komen. Nog steeds is die er niet en als provincie kunnen we die ook niet bieden.'


Onhoudbare situatie

Noord-Holland heeft er nogmaals bij Van der Wal op aangedrongen dat het Rijk zorgt dat de bedrijven alsnog een vergunning kunnen krijgen. 'Voor de betreffende bedrijven is deze situatie onhoudbaar. Het zet ook de gebiedsgerichte aanpak op de tocht, omdat er zo geen bewegingen kunnen worden gemaakt ten aanzien van aankoop of ruil van gronden.'

Wat volgens de gedeputeerde ook zou helpen, is de snelle beschikbaarheid van middelen om bewegingen in gang te zetten. 'Het Rijk stelt zulke gedetailleerde voorwaarden aan opkoopregeling van bedrijven die willen stoppen, dat die in de praktijk onuitvoerbaar zijn. Het initiatief ligt bij ons. Wij hebben de kennis in het gebied, vertrouw ons dan ook dat wij met de beste passende oplossingen komen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer