Land van Ons wil met aankoop biologisch bedrijf stikstof reduceren

Burgercoöperatie Land van Ons wil een stoppend biologisch melk- en pluimveebedrijf in het Friese Wijnjewoude aankopen om de stikstofuitstoot bij natuurgebieden te reduceren.

Land+van+Ons+wil+met+aankoop+biologisch+bedrijf+stikstof+reduceren
© Burt Sytsma

Het gaat om 35 hectare grond met een optie om over vijf jaar nog eens 10 hectare te kunnen kopen. De coöperatie wil het pluimveedeel stoppen en de melkkoeien vervangen door een geringer aantal kleine runderen. De huidige boer houdt 35.000 vleeskippen en bouwt de veestapel van 95 melkkoeien af.


Met de maatregelen hoopt Land van Ons de stikstofuitstoot van 2.900 kilo ammoniak met ruim 60 procent te halveren. De coöperatie gaat hierover in gesprek met provincie Fryslân. Het bedrijf ligt bij de natuurgebieden Duurswouderheide, Wijnjeterperschar en Stokersdobbe.


Boekweit en huttentut

Op een deel van de grond wil de coöperatie graan, boekweit, lupine en huttentut inzaaien. De huidige boer blijft de komende jaren de gronden beheren. Hij hoopt dat uiteindelijk over te dragen aan een natuurinclusief werkende jonge boer. Vrijwilligers van Land van Ons gaan biodiversiteit bevorderende maatregelen nemen: hagen planten, bloeiende akkerranden zaaien en plaspoelen aanleggen.'Deze biologische boer heeft geen opvolger. Dat maakte de kans groot dat het bedrijf bij verkoop versnipperd zou worden. Als burgers willen wij helpen om op zo'n kwetsbare plek zo natuurinclusief mogelijk te boeren. Daarom nemen wij het bedrijf over en gaan we samen op zoek naar een nieuwe jonge boer die hiermee aan de slag wil', geeft Land van Ons-voorzitter Franke Remerie aan.

De aankoop is voorgelegd aan de coöperatieleden die tot eind september hun stem kunnen uitbrengen. De overdracht is gepland voor begin november.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer