Engels biggentekort verwacht door minder zeugen

De zeugenpopulatie in Groot-Brittannië kromp in een jaar tijd 18 procent. Dat blijkt uit cijfers over de periode juni 2021 tot juli 2022 van het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Platteland (Defra). De verwachting is dat er een tekort aan biggen en dus varkensvlees op komst is.

Engels+biggentekort+verwacht+door+minder+zeugen
© Davey Aken

Telde het land in 2021 nog 313.000 zeugen en gelten, in juni van dit jaar waren er dat nog maar 261.000. Met name het aantal gelten laat met 28 procent een forse krimp zien. De daling van de zeugenstapel volgt op jaren van relatieve rust, waarin de zeugenstapel schommelde tussen de 313.000 en 327.000 zeugen en gelten.

De totale varkenspopulatie telde in juni van dit jaar 4,1 miljoen dieren, waarvan 92 procent vleesvarken is. De totale populatie is 3 procent kleiner dan in juni 2021. Op basis van de verschillende dieraantallen per categorie, concludeert Defra dat de krimp van de zeugenstapel iets is van de laatste maanden. Van grote verschuivingen bij de vleesvarkens is namelijk nog amper sprake.


Schuivende aantallen

Defra houdt er echter wel rekening mee dat de komende maanden de aantallen ook daar zullen gaan schuiven. Het ministerie spreekt zelfs over een aankomend tekort aan biggen en dus varkensvlees. De cijfers van AgroVision in het Verenigd Koninkrijk, die vertegenwoordigen ongeveer 60 procent van de nationale varkensstapel, bevestigen dat. Britse slachterijen kampen sinds de brexit en door corona met een groot medewerkerstekort en een daardoor stagnerend aantal slachtingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer