Britse groente- en fruitoogst verpietert door personeelstekort

In Groot-Brittannië staan voor miljoenen ponden aan groenten en fruit weg te rotten. Dat komt onder meer doordat telers niet genoeg personeel kunnen werven, waardoor gewassen niet worden geoogst. De brexit bemoeilijkt bovendien het werven van personeel uit de Europese Unie.

Britse+groente%2D+en+fruitoogst+verpietert+door+personeelstekort
© ANP

Dat meldt de Britse boerenorganisatie National Farmers Union (NFU) op basis van een enquête onder bijna tweehonderd groentetelers. In de eerste helft van dit jaar is ongeveer 22 miljoen pond (omgerekend 26 miljoen euro) aan groente en fruit verloren gegaan. De vakbond voerde het onderzoek uit onder een derde van de tuinbouwsector, waardoor de daadwerkelijke inkomstenderving waarschijnlijk op 60 miljoen pond uitkomt.

Uit het onderzoek bleek dat 40 procent van de respondenten kampt met oogstverliezen door personeelstekort. 56 procent van de respondenten kampt met een productiedaling. Die daling is gemiddeld 19 procent. Voor 2023 verwacht 4,4 procent van de telers een verdere productiedaling.


Het personeelstekort bedraagt gemiddeld 14 procent. Daar komt bij dat 17 procent van de geworven medewerkers niet komt opdagen en 9 procent van de medewerkers beëindigt het contract eerder dan is afgesproken.

Elke oogst is waardevol - voor het boerenbedrijf en voor de mensen wiens borden ze vullen

Tom Bradshaw, vice-voorzitter NFU

Meer visa nodig

Sinds de brexit is het voor boeren en tuinders moeilijker om aan personeel voor oogstwerkzaamheden te komen. Er is van overheidswege een regeling voor seizoenswerkers, maar die voldoet niet, stelt de NFU.

Vice-voorzitter Tom Bradshaw van de NFU vindt dat de regeling moet worden verruimd. 'Omdat de vraag naar de seizoensarbeidersregeling volgend jaar naar verwachting weer toeneemt, is het van vitaal belang dat de regeling de sector kan helpen aan de mensen die nodig zijn om de groenten en fruit van het land te plukken, te verpakken en te verwerken.'

Dit betekent volgens Bradshaw dat het aantal beschikbare visa moet worden verhoogd om aan de behoeften van de sector te voldoen. 'En dit moet worden uitgebreid tot een doorlopende regeling van minimaal vijf jaar, zodat telers het vertrouwen hebben om in hun bedrijf te investeren. Vooral gezien de groei in de tuinbouwsector een ambitie van de overheid is, die is opgenomen in de Nationale Voedselstrategie', aldus Bradshaw.


Toegang tot personeel

'Dit onderzoek heeft aangetoond hoe cruciaal het is voor groenten- en fruittelers om toegang te hebben tot het personeel dat ze nodig hebben', zegt Bradshaw. 'Het uitbreiden van de seizoensarbeidersregeling zal een cruciale rol spelen om die toegang mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat we volgend jaar dit verwoestende niveau van voedselverspilling niet zien.'

Elke oogst is waardevol, benadrukt de NFU-vice-voorzitter. 'Voor het boerenbedrijf en voor de mensen wiens borden ze vullen. We kunnen het ons gewoon niet veroorloven om voedsel ongeplukt te laten. Het is een aanfluiting dat voedsel van hoge kwaliteit wordt verspild in een tijd waarin gezinnen in het hele land al moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen vanwege de stijgende kosten van levensonderhoud.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer