Rabobank verwacht afvlakking Europese zuivelprijzen

Zuivelanalisten van de Rabobank verwachten dat de Europese melkprijzen hun piek behalen in de maanden augustus en september. Vervolgens zal de melkprijs iets afvlakken, doordat de kosten voor zuivelverwerkers stijgen, terwijl de basiszuivelprijzen wat kalmeren. Elders worden grotere dalingen verwacht.

Rabobank+verwacht+afvlakking+Europese+zuivelprijzen
© Twan Wiermans

Dat stellen de zuivelanalisten bij de kwartaalupdate van de Rabobank. De gemiddelde melkprijs in de 27 EU-landen is sinds april met 8,9 procent gestegen tot 50,33 euro per 100 kilo melk in juli. Daarbij ligt de prijs op 38,19 euro in Portugal tot 61,98 euro in België.

Die prijsverhoging is niet alleen het gevolg van een hoge vraag, maar ook van een krap aanbod. De melkproductie in de 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk lag in het tweede kwartaal van 2022 1,3 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2021. Dit komt niet alleen door de droogte in de lente en de zomer. Ook was er sprake van plaatselijke hittegolven.

De analisten verwachten voor het derde kwartaal een gelijke Europese melkproductie als in het derde kwartaal van 2021, terwijl het vierde kwartaal van dit jaar weleens een 0,5 procent hogere melkproductie kan laten zien. Dit is mede het gevolg van de lage productie in het vierde kwartaal van 2021.


Geen krapte

De internationale zuivelmarkt is in het derde kwartaal van koers veranderd. Van extreme krapte naar een bescheiden versoepeling, wat zichtbaar is geworden in de prijsnoteringen voor zuivelproducten in Oceanië. Deze omslag wordt grotendeels veroorzaakt door verwachte groei van de melkproductie in het vierde kwartaal en een zwakkere Chinese importbehoefte. Het land zelf schroeft de melkproductie verder op.

Ook is er sprake van een beperktere vraag naar zuivel in opkomende economieën. Terwijl het toerisme in regio's als Zuidoost-Azië weer langzaam toeneemt, zijn opkomende economieën extra kwetsbaar voor stijgende rentes, hoge voedselprijzen en zwakke valuta's.

De Rabobank-specialisten verwachten dat een daling van de internationale zuivelprijzen voor de Europese Unie (EU) milder uitpakken. De Europese prijzen worden nu grotendeels bepaald door de regionale dynamiek. De Europese prijzen voor basiszuivelproducten hebben een eigen dynamiek en liggen hoger dan in andere regio's. Hiermee komt de EU wat meer los te staan van de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer