Belg Decraene moet Rabobank door landbouwtransitie loodsen

De Belg Stefaan Decraene wordt de nieuwe topman van de Rabobank. Hij volgt dit najaar Wiebe Draijer op die na twee termijnen terugtreedt.

Belg+Decraene+moet+Rabobank+door+landbouwtransitie+loodsen
© Twan Wiermans

Decraene komt aan het roer bij de 'boerenleenbank' in een periode dat de bank door de politiek wordt aangesproken op haar rol in de landbouwtransitie. Partijen verlangen van de bank een actieve rol in het verbeteren van het verdienmodel van de boeren. De Rabobank gaf onlangs toe dat ze heeft bijgedragen aan de schaalvergroting in de landbouw. Die schaalvergroting wordt gezien als een van de oorzaken voor de te hoge stikstofuitstoot.

Vorige maand reserveerde de bank 76 miljoen euro om tegenslagen in de melkveehouderij op te vangen. Voortaan worden investeringen in deze sector als 'risicovol' gezien.


De nieuwe topman was eerder topman van Dexia Bank België en zat de laatste tien jaar in de directie van de Franse bank BNP Paribas. Daar had hij de leiding over de consumentenactiviteiten van die bank. Tot de 57-jarige Decraene aantreedt, wordt het topmanschap tijdelijk waargenomen door financieel directeur Bas Brouwers van de Rabobank.


Resultaatgerichte leider

De raad van commissarissen van de Rabobank meent dat Decraene een 'resultaatgerichte leider' is. 'Hij stimuleert samenwerking en daagt uit tot persoonlijke ontwikkeling. Dat past naadloos bij de coöperatieve mentaliteit van onze bank', stelt voorzitter Marjan Trompetter van die toezichtsraad.

Vertrekkend topman Draijer trad in 2014 toe tot de raad van bestuur van de bank. Daarvoor was hij voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, het overlegorgaan van vakbonden en werkgevers. Hij kondigde vorig jaar oktober aan na afloop van zijn tweede termijn niet meer op te gaan voor een derde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer