Van der Plas: BBB zegt rekeningen bij Rabobank op

De BoerBurgerBeweging (BBB) stopt met bankieren bij Rabobank. Dat heeft partijleider Caroline van der Plas gezegd in reactie op uitlatingen van Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer over leningen aan boeren. Hij noemt het 'zeer onwaarschijnlijk' dat een boer in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied nog een lening krijgt voor uitbreiding.

Van+der+Plas%3A+BBB+zegt+rekeningen+bij+Rabobank+op
© Dirk Hol

Van der Plas noemt dat 'je reinste discriminatie', zegt ze in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag (EO). 'Want boeren zijn gewoon ondernemers, die zitten gewoon binnen de wet.' Vlak naast de speciaal beschermde natuurgebieden moet de stikstofuitstoot flink naar beneden, zo is te zien op de veelbesproken stikstofkaart van het kabinet. In die gebieden zullen vermoedelijk boeren moeten verdwijnen.

'Je kan niet ondernemers op slot zetten door te zeggen: jij zit bij een stukje kwetsbare natuur, nu gaan we jou geen lening meer geven', vindt de BBB-partijleider. 'Als je dit bij andere ondernemingen zou doen, staat heel Nederland op de kop.' In reactie is de partij 'nu bezig om onze eigen rekeningen op te zeggen bij de Rabobank', zegt de politica. 'Ik vind het heel slecht.'


Van der Plas wil ook kijken of er politiek iets te doen is tegen het besluit van Rabobank. 'We gaan wel kijken in hoeverre dit überhaupt kan', zegt ze. Mogelijk gaat haar partij opheldering vragen van het kabinet.

Ook anderen spraken zich uit over de opstelling van Rabobank. Zo noemde Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) de beslissing 'onbestaanbaar'.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer